Aanschaf van Grondsoorten

De potgrond voor vleesetende planten bestaat vaak uit een mengeling van diverse grondstoffen. Afhankelijk van de soort plant, kan de keuze voor het grondmengsel gemaakt worden, zie hiervoor de pagina "Verzorging".

De basis bestaat vaak uit hoogveen- / spagnum-turf, of uit Spagnummos. Hoogveen- / Spagnumturf is in veel tuincentra te verkrijgen evenals zakjes Spagnummos.

Veel vleesetende planten hebben een zuurstofrijke grond nodig. Pure turf heeft het nadeel dat de grond op ten duur "dichtslibt", daarom wordt deze basis grondstof vermengt met andere materialen om zo de grond luchtig te houden.
Deze materialen zijn: spagnummos, perliet, denneschors, lavasteentjes of (gereinigd)zand.
Over het algemeen worden stukjes denneschors gebruikt om spagnum als basisgrondstof (nog) luchtiger te maken. De overige materialen worden veel gebruikt met turf als basis grondstof.

Onze leden hebben ervaring met verschillende grondmengsels. Het is moeilijk aan te geven welk grondmengsel nu geschikt is voor welke plant. Richtlijnen worden op onze "Verzorging" pagina vermeld, maar ook ruimschoots in de literatuur. Om ervaringen uit te wisselen kunt u eveneens altijd terecht bij onze leden of het bestuur.

Hieronder mengsels die vrij vaak worden toegepast:

Een veel voorkomende potgrond voor Nepenthes is pure spagnummos of spagnummos vermengd met stukjes denneschors.
Maar ook turf met perliet en/of spagnummos komt voor.

Combinatie met turf: vaak wordt pure turf gebruikt, turf met perliet, of turf met zand en perliet. Turf met spagnum wordt eveneens regelmatig gebruikt ook met de voorgaande turf combinaties. Lava brokjes worden soms gebruikt met de voorgaande combinaties.

Informeer bij een tuincentrum voor een of meerdere van deze grondstoffen. Heeft u moeilijkheden om aan deze materialen te komen, neem dan contact met ons op. We kunnen u helpen met adressen, ook hebben veel leden de beschikking over deze grondstoffen.
HOME                      FORUM              CARNIPEDIA             AGENDA             LID WORDEN            OVER CARNIVORA
Nieuws


Carnivora
The Savage garden, Revised edition - Peter Dí Amato
Het nieuwe, herziene boek van Peter D'Amato is eindelijk verschenen. Dit is HET boek voor de beginner, al is het in het Engels.
Meer dan 200 kleurenfotoís. Het gaat hier om de genummerde uitgave, gesigneerd door de schrijver.
Zie onze sectie boeken voor prijzen en verzendinfo.


Forum Registratie
In de afgelopen periode is ons forum overspoeld met spammers die zich registreerden en berichten plaatsten die niets met onze hobby te maken hebben. Om dit in de toekomst te voorkomen heb ik besloten dat er niet meer eigenhandig geregistreerd kan worden op het forum. Ik ben mij er van bewust dat dit niet de optimale oplossing is voor het probleem, maar op dit moment zie ik mij toch genoodzaakt deze stap te nemen.

Dit betekend absoluut niet dat oprecht geÔnteresseerde mensen niet welkom zijn! Mocht u zich graag aan willen melden op het forum, kunt u een email sturen naar registreren@carnivora.nl.
Wanneer u dan uw naam en de gewenste gebruikersnaam wilt vermelden, zult u door de webmaster geregistreerd worden en kunt u als nog gebruik maken van alle mogelijkheden van het forum.

Nieuws


Vivaria Projects

Website

E-mail
Dit bedrijf vekoopt hoogveen- en Spagnum-turf.
WD - Tuinen


Website

E-mail
Deze hovenier verkoopt hoogveen- Spagnumturf en Rivierzand
Gert Hoogenstrijd

Website

E-mail
Gert heeft relaties met een aantal grondstoffenleveranciers.
Bestelling kan vanaf 20kg.
Turf, Spagnum, gedroogde spagnumblokjes
Carnivora

Website

E-mail
Mocht U vragen hebben over het verkrijgen van grondmengsels, dan kunt U zich richten tot Carnivora. U kunt zelf ook grondmengsels via Carnivora bestellen. Ook perliet is bij ons te bestellen.
De Huifkar

Website
Bij dit tuincentrum zijn zakjes spagnum mos, zand, turf, lava en perliet te krijgen.