Vleesetende planten in Dorpsrandpark Slochteren

Voor alle overige zaken.

Moderator: Bestuur

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pieter V
Berichten: 120
Lid geworden op: 15 dec 2011, 20:06
Locatie: Sliedrecht

Vleesetende planten in Dorpsrandpark Slochteren

Bericht door Pieter V » 05 okt 2014, 20:27

Vleesetende planten in Dorpsrandpark Slochteren


Naast veel andere zeldzame en bedreigde plantsensoorten is in het Dorpsrandpark Slochteren nu ook de Kleine Zonnedauw aangetroffen, een vleesetend plantje.

Je kunt je er van alles bij voorstellen, maar wees gerust! Ze zijn echt niet gevaarlijk, ze bijten niet en eten geen vlees. Een betere benaming voor de plant is insectenetende plant. De Zonnedauw heeft een slimme manier om insecten te vangen, namelijk met een zogenaamde kleefval. Aan de blaadjes zit een kleefstof, dat lijkt op dauwdruppels, zeer aantrekkelijk voor insecten. Eenmaal in aanraking met de druppels, is er voor insecten geen ontkomen meer aan. Binnen enkele dagen worden de gevangen insecten verteerd. De plant haalt zo de benodigde voedingsstoffen binnen.

Een belangrijke doelstelling van Slochter dorpsrandparken is het in contact brengen van kinderen en bewoners met natuur, door natuur tot in de woonomgeving te brengen. De aanwezigheid van Zonnedauw en vele ander zeldzame en minder algemene plantensoorten is een blijk van succes.

Om de diversiteit zo groot mogelijk te maken zijn er in dorpsrandparken diverse gradiënten gecreëerd. Dit zijn geleidelijke overgangen in milieufactoren, zoals: licht-donker, hoog-laag, water-droog, voedselarm-voedselrijk, humusrijk-humusarm, zuur-kalkrijk, begraasd-onbegraasd. Verschillende milieus, elk met een eigen plantenontwikkeling. Zo houdt Zonnedauw van een open, natte, zure groeiplaats.

Een kleine greep uit andere beschermde planten en bedreigde plantensoorten die in verschillende jaargetijden in Slochter dorpsrandparken kunnen worden aangetroffen zijn Bevertjes, Grasklokjes, Daslook, Dotterbloem, Duifkruid, Gele anemoon, Gewone vogelmelk, Grote centaurie, Kleine kaardenbol, Kleine- en Grote ratelaar, Polei, Rietorchis, Veldsalie, Wondklaver, Wolfsklauw, Veenpluis.

Afbeelding

Leuk nieuwsbericht wat ik zojuist op internet tegenkwam.
Lidmaatschap Werkgroep Carnivora sinds feb. 2014.

Plaats reactie