Aldrovanda nu officieel een rode lijst soort

De Watervliegenval

Moderator: Bestuur

Gebruikersavatar
Tijmen
Berichten: 1085
Lid geworden op: 20 sep 2012, 17:47
Locatie: Sittard

Re: Aldrovanda nu officieel een rode lijst soort

Bericht door Tijmen » 29 okt 2012, 17:11

in Spanje en Portugal struikel je op bepaalde plaatsen over de bijenorchidee . maargoed, als er maar bescherming komt.
ik kwam trouwens ergens op internet een kweker tegen die in bepaalde moeilijk bereikbare en niet al te grote plassen Aldrovanda wou uitzetten. kan dat zomaar?
Laatst gewijzigd door Tijmen op 01 mar 2015, 12:36, 1 keer totaal gewijzigd.

marcel
Berichten: 1420
Lid geworden op: 04 aug 2004, 18:18
Locatie: Mijdrecht

Re: Aldrovanda nu officieel een rode lijst soort

Bericht door marcel » 29 okt 2012, 17:34

Het standpunt (zowel van werkgroepbestuur als van de Internationale vereniging) is dat het niet verstandig is om zomaar materiaal in het wild uit te zetten. Je kan planten kweken op geïsoleerde plaatsen, dus in cultuur zodat geen fauna vervalsing kan plaats vinden. Eventueel kan je een soort herintroduceren, maar dan moet je aan wat zaken voldoen zoals:

Het materiaal moet van oorsprong lokaal zijn of van heel dicht bij (Aldrovanda is sinds de laatste ijstijd niet lokaal geweest dus daar gaat dit niet voor op) afkomstig zijn. Hoe verder herplantmateriaal weg komt hoe minder geschikt het is om te herintroduceren vanuit genetisch oogpunt.
Ook moet je nooit een soort introduceren die hier niet voorkomt/niet recent (laatste 300 jaar grofweg) verdwenen is. Op heel veel plaatsen in de wereld is slechte ervaring met soorten die in hun eigen land normale groeiers zijn maar elders alles wegdrukken door explosieve groei. Waterpest en Grote Waternavel zijn daar droevige voorbeelden van.
De locale omstandigheden moeten (weer) geschikt zijn, m.a.w. waarom is de soort eerder verdwenen en is dat "probleem" nu opgeheven?
Er moet toestemming zijn van de eigenaar van het terrein.
IUCN-CPSG Communications Officer
Secretary Ark of Life Foundation
ICPS Facebook en webforum manager

Plaats reactie