Pagina 1 van 1

wil een moeras maken, maar heb nog paar vraagjes

Geplaatst: 22 mar 2009, 13:04
door exoticfreak
hoi, ik mag van mijn ouders een moeras in de voortuin maken, het is erg goed belicht, de afmetingen weet ik nog niet zeker, maar dat vertel ik later, ik heb eerst nog een paar vraagjes

1) ik wil als muren, en bodem, vijverfolie gebruiken, nadat ik het heb gegraven, kan ik dat er gewoon zo in leggen, aandrukken, en de grond erin, of moet ik nog een houten frame in het gat zetten?

2) zodra alles erin zit, hoe zit het met het uitstekende vijverfolie, kan ik dat gewoon om een buis heen rollen, en dan dat als soort muur gebruiken en afwerken met turfblokken oid?, misschien hebben anderen nog ideetjes?

alvast bedankt, greetzzz exotic

Geplaatst: 25 mar 2009, 22:01
door exoticfreak
de maten zullen, als alles mee zit, 1.2 m bij 2 m en 0.8m diep worden

Geplaatst: 25 mar 2009, 22:46
door marcel
Zelfs als je er geen open water in doet is het handig om een houten frame te maken. Niet alleen kan je e.e.a. goed waterpas maken, je kan ook net onder de plank (gebruik 6 of 8 cm breed dat buigt nog een beetje zonder te breken) een paar gaatjes maken met electrapijp erin als overloop bij teveel regen (ja dat kan).

Folie die in de zon ligt gaat verteren, dus afdekken is nodig. zelf gebruik ik lavasteen (licht en geen onkruid).

Nog wat tips:

Stooi eerst een laag schoon zand en eventueel wat kranten of oud plastic voor je je goede plastic neerlegt. Dat voorkomt gaten door stenen e.d. in de ondergrond.

Gebruik goede vijverfolie. Het kost iets, maar het dunnere landbouwplastic is veel te snel verteerd.

Als je niet teveel zand en turf wil gebruiken, gebruik de grootste maat hydrokorrels op de bodem

Een holle pijp naar de bodem kan handig zijn om handmatig water te geven (verdampt minder, water direct bij de wortels).

Zorg voor windbeschutting als je hoge sars wil en hou er rekening mee dat ze het eerste jaar slap zullen zijn.