Pagina 1 van 1

Willem's veenmoeras

Geplaatst: 26 mei 2014, 09:13
door WillemHeijns
In mijn voorsteltopic heb ik een foto laten zien van mijn veenmoeras. Inmiddels bestaat dit zo'n jaar of drie en heeft het twee strenge en een zachte winter doorstaan (zonder beschermende maatregelen). Vandaag ziet het er zo uit:

Afbeelding


Zoals jullie zien, doet het sphagnum het prima. De 10m² is al voor driekwart met mos bedekt. Rechts achterin is de laag het dikste. Zo'n 20cm. Zie deze detailopname:

Afbeelding

En hier ligt ook mijn vraag. Kunnen Sarracenia's door zo'n dikke laag mos heengroeien? Er is er eentje die met vier bloemstengels het mos heeft "doorboord", maar de stengels zien er wat dunnetjes uit.

Re: Willem's veenmoeras

Geplaatst: 26 mei 2014, 23:22
door Jon
Het moeras moet dan toch behoorlijk diep zijn als je in de winter geen afdekking gebruikt? Zijn dat tegels die een wandelpaadje vormen?

Re: Willem's veenmoeras

Geplaatst: 27 mei 2014, 07:11
door Devin
Ik denk dat het niet zo uitmaak, in de natuur gebeurt dat ook,

Re: Willem's veenmoeras

Geplaatst: 27 mei 2014, 08:54
door Rene Flierman
je hoeft een moeras niet af te dekken in de winter, de meeste sars zijn goed bestand tegen onze winters, bij mij is nog nooit een plant doodgegaan in de winter.

Re: Willem's veenmoeras

Geplaatst: 31 mei 2014, 09:02
door Rick Boerboom
In mijn moeras haal ik zelf altijd het sphagnum weg rondom de sarracenia's. Ik wil dat de nieuwe groeipunten en bloemstengels voldoende licht krijgen. Het zou kunnen dat je dunnere stengels en vergroeiingen krijgt door lichtgebrek, wanneer de stengels door de dikke laag sphagnum heen moeten.

Re: Willem's veenmoeras

Geplaatst: 10 jun 2014, 21:47
door WillemHeijns
Bedankt voor jullie reacties.

Ik ga het sphagnum maar eens uitdunnen. Het moeras is trouwens niet heel diep. De laag Baltisch Veen en Perliet is ongeveer 25 cm.

Re: Willem's veenmoeras

Geplaatst: 10 aug 2014, 15:18
door WillemHeijns
Gisteren de moerasvaren Thelypteris palustris verwijderd. Die wortelstokken werden echt hinderlijk.

De meeste planten zijn uiteindelijk goed door de dikke laag sphagnum (meer dan 20cm) heengekomen, hoewel sommige wat misvormde bladeren hebben. Ik ben begonnen met uitdunnen.

Twee dingen zijn mij opgevallen: het veldje Drosera binata doet het bijzonder goed (zie onderstaande foto), maar vreemd genoeg is er maar één bloemstengel (bij de rode pijl). Vorig jaar waren het er veel meer. Hoe zou dit komen?

Afbeelding


Verder heeft Sarrancenia leucophylla uit het niets een hele lange beker gemaakt. Wel 80cm. De andere bekers zijn hooguit de helft. Komt dit vaker voor?

Afbeelding