Pagina 1 van 1

Plant verplaatsen

Geplaatst: 11 mei 2009, 19:22
door Vranna Avia
Ik verplaats mijn cephalotus best vaak. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Als het weerbericht er goed uit ziet zet ik m'n plantje buiten neer, om hem savonds weer terug te zetten binnen als het die nacht te koud wordt. Anders blijft hij buiten staan. Nu vroeg mijn broertje mij laatst of de plant daar niet van in de war raakt, steeds de zon van een andere kant. Nu lijkt het mij van niet omdat de plant het beter doet dan ik ooit had durven dromen van mijn eerste cephalotus. Maar weet iemand of het dus uitmaakt of je de plant vaak verplaatst? En of het daarbij ook uitmaakt dat je de plant steeds een andere richting op plaatst.

Deze vraag geld trouwens niet alleen voor de ceph maar ook voor planten in het algemeen. Ik verplaats mijn planten nogal. Zelfs de VVV die ik nu permanent buiten heb staan heeft geen vaste plek.

Geplaatst: 11 mei 2009, 21:46
door Egbert
Ik denk niet dat dat veel kwaad kan. Als je niet als een dronkelap door de tuin loopt in ieder geval ;)

Geplaatst: 11 mei 2009, 21:47
door MDvW
Of het echt geen kwaad kan heb ik toch mijn twijfels over.
Ik weet bijvoorbeeld door eigen ervaring dat planten vaak moeten wennen aan de hoeveelheid licht, temperatuur enzo. Door dit steeds te veranderen kunnen ze er niet aan wennen en zal de groei dus minder zijn.

Geplaatst: 11 mei 2009, 22:04
door Danny...
Ik ben ook van mening dat het beter is van niet..

Ik weet in slecht´s een vleesetergeval zeker dat de hele tijd verplaatsen niet goed is, en dat is het geslacht Nepenthes.

Meer algemeen is ook zeker dat bijv. Varens er heel slecht tegen kunnen..en zo zullen er ongetwijfeld nog wel meer zijn.

Geplaatst: 12 mei 2009, 14:20
door Rick Boerboom
In de natuur staan planten op een vaste plek. Behalve sommige drijvende planten als waterhyacint. Dus planten in het wild verplaatsen ook niet. Dat neem ik altijd maar als referentie. Er zit altijd wel verschil in temperatuur (zeker 's nachts) en ook luchtvochtigheid en buiten waait het. Ik doe het zelf zo min mogelijk. Ik kies het meest gunstige moment om de planten van binnen naar buiten te doen (bijv. als het snachts niet meer zo koud is) en dan blijven ze buiten. Cephalotus van mij staan ook buiten. Het is voor planten denk ik toch wel een 'culture shock' en dat moet je niet zo vaak doen, voor mijn gevoel. Sommige vleesetende planten zijn ook niet de makkelijkste klanten zoals we allemaal weten dus tja. Dit is overigens gevoelsmatig en niet wetenschappelijk onderbouwd, maar je kunt beter voorzichtig zijn. Misschien ben ik wel te voorzichtig....

Geplaatst: 12 mei 2009, 14:44
door Rene Flierman
ben het met danny en rick eens, niet teveel slepen met de planten.
ze wennen aan de plek waar ze staan, het zal anders de groei verstoren.
is mijn bescheiden mening.

Geplaatst: 12 mei 2009, 23:13
door Vranna Avia
Ik heb al mijn planten een vaste plek gegeven :)