Aldrovanda vesiculosa

Uit Werkgroep Carnivora
Versie door Pim (overleg | bijdragen) op 12 mei 2012 om 00:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Aldrovanda vesiculosa

Waterradplant

Aldrovanda is verwant aan de Venus' vliegenval. Er bestaat maar één soort in dit geslacht, Aldrovanda vesiculosa. Het is een vrij drijvende plant net onder het wateroppervlak. De plant komt voor in water dat licht zuur en arm aan voedingsstoffen is. De stam van de plant wordt ca. 15 cm. lang. Los van elkaar bevinden zich kransen met 6 to 9 bladeren. Elk blad eindigt met een val die max. 4mm. groot wordt. Deze val functioneert hetzelfde als die van de Venus' vliegenval. Aldrovanda vormt net boven het water een aantal kleine witte bloemen.

Herkomst

Noord Afrika, Europa, Azië, Japan, Australië

De Val

Kleine waterdieren zoals Cyclops en Daphnia zijn de voornaamste prooien van Aldrovanda. Deze raken de tastharen aan de binnenkant van de val aan, waarna deze razendsnel dichtslaat en het prooidier gevangen wordt. De val vernauwt zich en het dier wordt verteerd, waarna de restanten worden opgenomen als voedsel voor de plant.

Verzorgingstips

Water

Neem een bak van tenminste 20 liter regen of osmose water. Je kan per 4 liter water 1 kop turf toevoegen om het water zuur te maken. Zorg voor een constant waterniveau het gehele jaar. De grootste vijand van de Alrdovanda is alg. Ververs het water zodra je algvorming ziet.

Licht

halfschaduw.

Temperatuur

20-30°C. Onder de 17°C zal de Aldrovanda in winterrust gaan. De plant maakt dan winterknoppen aan en zal naar de bodem zinken. Als de temperatuur stijgt zal de plant weer naar de oppervlakte drijven.

Links

Interessante sites waar informatie te vinden is over Aldrovanda's