Brocchinia

Uit Werkgroep Carnivora
Versie door Pim (overleg | bijdragen) op 21 aug 2013 om 17:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Brocchinia Reducta kan best groot worden!

Vleesetende Bromelia

Brocchinia is de vleesetende tak van de Bromelia familie en is onderverdeeld in Brocchinia reducta en Brocchinia hechtioides. De verzorging van deze 2 soorten is nagenoeg hetzelfde, de verschillen tussen deze 2 soorten zitten vooral in de vindplaats en het uiterlijk.

Voorkomen van Brocchinia reducta. Afbeelding komt van en.wikipedia.org/wiki/Brocchinia_reducta

Herkomst

De Brocchinia reducta komt voor om en op de tepui's (tafelbergen) rond het drielandenpunt tussen Venezuela, Brazilië en Guyana in Zuid Amerika.

Leefgebied

Brocchinia reducta komt alleen voor op en om de Tafelbergen in de streek van de Gran Sabana. Deze plant is vaak te vinden in de buurt van de Zonnebekerplant. De plant groeit terrestrisch. De planten komen vaak voor in kolonies in kleine savannes van zure turf of zand, en ook rotsachtige bodem. Het klimaat is er zeer nat als gevolg van de vele lage luchtdrukgebieden die ontstaan boven het amazonewoud.

De Val

De val van de Brocchinia is eenvoudig, en is een soort bekerval. De bladeren van de Brocchinia staan rechtop tegen elkaar, en vormen samen een soort orgelpijp. Deze orgelpijp, ook wel de urn genoemd, is, in tegenstelling tot een echte orgelpijp, gevuld met een laagje water. Het water in de kelk trekt beestjes aan die op zoek zijn naar water, bescherming of een plekje om eitjes te deponeren ed. De wanden van de kelk zijn glibberig en bedekt met een wasachtige stof. Insecten pootjes hebben hier heel slecht houvast op of vormt "vlokjes" die makkelijk loslaten zodra een beestje erop landt. Brocchinia reducta produceerd het verteringsenzym phosphatase en bacterien helpen bij de vertering. Het waterniveau in de kelk lijkt lager te zitten dan in werkelijkheid, wat zorgt voor verwarring. Bij de andere tak van vleesetende bromelia's, de Catopsis, zorgt ook het geparfumeerde water voor aantrekkingskracht.

Verzorgingstips

Brocchinia Reducta

Water

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Zorg dat de plant niet te nat staat en zorg dat er geen laagje water in de schotel blijft staan. De plant moet af en toe van bovenaf een scheutje water krijgen. De grond mag best droog zijn.

Het belangrijkste van de verzorging van deze plant is dat de urn altijd goed gevuld moet zijn met een laagje water. Normale bekerplanten maken geregeld een nieuwe beker aan, maar deze plant heeft maar 1 beker per plant. Zolang de urn goed gevuld is met water, zal hij het goed doen.

Luchtvochtigheid

De Brocchinia houdt van een hoge luchtvochtigheid, liefst niet lager dan 60%. Ondanks zijn leefomgeving kan deze plant toch redelijk veel hebben, dus op de vensterbank kan hij ook prima overleven.

Licht

Zet deze plant zo licht mogelijk, maar vermijd te veel zon in de middaguren, anders kunnen de bladeren verbranden, wat er niet mooi uitziet.

Temperatuur

20°C - 30°C Het liefst tussen de 20 en 30 graden, En s’nachts tussen de 15 en 20 graden. Deze plant heeft geen winterrust nodig. Als je deze plant onder de 10 graden zet, is de kans groot dat hij het niet zal overleven.

Brocchinia Reducta met zijscheuten

Grond

Als potgrond wordt een medium gebruikt wat geschikt is voor vleesetende planten. De grond moet een open structuur hebben zodat de kans op wortelrot kleiner wordt.

Een goed medium is:

  • Puur Sphagnum

Een goed alternatief is:

  • 50% turf
  • 50% perliet

De volgende combinatie voldoet ook:

  • Sphagnum
  • Perliet

Vermeerdering

De plant vermeerdert zich met zijscheuten, maar je kan ook zaad krijgen als hij bloeit. Je kan dan stuifmeel van het ene bloemetje naar de andere brengen.

Soorten

De Genus Brocchinia bevat de volgende vleesetende Species:

Links

Interessante sites waar informatie te vinden is over de Brocchinia