Byblis

Uit Werkgroep Carnivora
Byblis

Regenboogplant

De Byblis komt voor op zonnige plaatsen op voedselarme en vochtige zandgronden. De Byblis, de regenboogplant, kan er soms uitzien als een bevroren fontein van waterdruppeltjes, en fonkelt dan met alle kleuren uit de regenboog in de zon. Meestal hangt er een paarsige gloed over deze plant. De Val De bladeren van de Byblis zijn passief. Insecten die op de bladeren terecht komen, blijven kleven. Doordat ze vechten om los te komen, zal de plant verteringssappen loslaten. De verteringssappen, welke enzymen bevatten, maken de voedingsstoffen uit de insecten los, zodat de plant deze kan opnemen.

Herkomst

Het noorden en westen van Australië

Verzorgingstips

Water

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar zorg er ook voor dat de grond niet doorweekt is! Deze planten houden van een hoge luchtvochtigheid.

Licht

De plant moet zoveel mogelijk licht krijgen. Volle zon tot halfschaduw is het beste.

Temperatuur

18°C - 30°C

Grond

Meng 2 delen zand en 1 deel turf.

Vermeerdering

Zaad B.filifolia
De planten bestuiven met behulp van een stemfork (te koop in een muziekwinkel). In de natuur heeft deze soort een bij nodig die de meeldragen eerst goed door elkaar trilt, pas dan laat het stuifmeel los. Sla de stemvork aan zodat hij trilt en houd deze dan een paar keer goed tegen de meeldraden aan zodat het stuifmeel loskomt. Vang het stuifmeel op op een vel papier. Het is van belang dat het stuifmeel van de ene bloem, een andere bloem bevrucht. Een paar weken later is het zaad rijp. Bewaar de zaden in de koelkast om in de lente te zaaien. Gun in iedergeval de zaden een rustperiode van een paar weken. Strooi het zaad uit over de grond en zorg voor warmte, vochtige grond, en veel licht.
Zaad B.gigantea
De planten bestuiven met behulp van een stemfork (te koop in een muziekwinkel). In de natuur heeft deze soort een bij nodig die de meeldragen eerst goed door elkaar trilt, pas dan laat het stuifmeel los. Sla de stemvork aan zodat hij trilt en houd deze dan een paar keer goed tegen de meeldraden aan zodat het stuifmeel loskomt. Vang het stuifmeel op op een vel papier. Het is van belang dat het stuifmeel van de ene bloem, een andere bloem bevrucht. Een paar weken later is het zaad rijp. Het zaad heeft in het wild een bosbrand nodig om te kunnen ontkiemen. Het schijnt dat de zaden reageren op rook. Leg de zaden op vochtige potgrond. Leg daaroverheen wat droog gras, en steek dit aan. Blaas om het vuurtje brandende en rokende te houden. Nadat het vuur gedoofd is, de grond licht besprenkelen met water. In plaats van brandend gras kan ook een sigaret gebruikt worden. Vervolgens de pot afdekken met een plastic zak. Wacht tot alle rook weer verdwenen is. Het kiemen van de plant zal nu na enkele weken beginnen.
Zaad B.liniflora
De planten handmatig bestuiven met behulp van een penceel. Een paar weken later is het zaad rijp. Bewaar de zaden in de koelkast om in de lente te zaaien. Gun in iedergeval de zaden een rustperiode van een paar weken. Strooi het zaad uit over de grond en zorg voor warmte, vochtige grond, en veel licht.

Tip: In plaats van een stemvork kun je ook je elektrische tandenborstel gebruiken, zonder opzetstukje, om stuifmeel te oogsten.

Scheuren
Grote planten kunnen gescheurd worden, als er meerder groeipunten zijn.
Wortelstekken
Neem de oudste en dikste wortel. Hak de wortel in stukjes van 5 - 10cm. Leg deze op de grond en overdek het met een beetje grond. Zorg voor vochtige grond, hoge luchtvochtigheid, en veel licht. Nieuwe uilopers verschijnen in enkele weken.

Soorten

De Genus Byblis bevat de volgende Species: