Cephalotus follicularis

Uit Werkgroep Carnivora
Cephalotus follicularis

Australische Bekerplant

Dit geslacht kent maar één soort. Deze fascinerende plant komt voor op zandige veengronden. De plant bestaat uit een rozet met twee type bladeren; de niet vleesetende loofbladen die gedurende de wintermaanden worden aangemaakt, en de bekerbladeren die gedurende de zomermaanden gemaakt worden.

Herkomst

Op enkele plaatsen langs de zuidwestkust van Australië.

Dwarsdoorsnede van de val. Fotograaf: Mark Geurts
De val met tanden en kraag

De Val

De beker heeft de vorm van een duimloze bokshandschoen. De voorkant van de beker heeft drie behaarde verticale ribben. De bovenrand bevat ribben die aan de binnenzijde in een scherpe tanden uitlopen. Uniek aan de val is dat aan de binnenzijde een kraag zit. De binnenkant van de val heeft een wasachtig oppervlakte, waar insecten geen houvast hebben. Doordat de kraag 'overhangt' is het nog moeilijker voor een insect, die het lukt om tegen de gladde kanten op te kruipen, om te ontsnappen. In het wild vangt de Cephalotus voornamelijk mieren.

Algemene Verzorgingstips

Water

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Geef bij voorkeur water op de schotel. Giet geen water over de bekers.

De plant is gevoelig voor de verhouding licht/vochtigheid. De combinatie van veel vochtigheid met weinig licht, leidt tot rot van de plant. Hoe meer licht, hoe meer water aan de plant gegeven kan worden. Krijgt de plant alleen kunstlicht, dan vereist de plant een vrij droge potgrond.

Zorg ervoor dat de plant pas weer water krijgt nadat het water in de schotel op is.

De plant geeft zelf aan of hij te vochtig of te droog staat. Als de plant te vochtig staat, dan beginnen de bekers aan de bovenrand zwart te worden (deze zullen spoedig afsterven). Staat de plant te droog dan zullen de bekers zich sluiten om zo het vloeistofniveau in de bekers te beschermen.

Licht

Zorg dat de plant zoveel mogelijk licht krijgt. Is het niet mogelijk om de plant in de zon te zetten, dan kan de plant onder een speciale lamp worden geplaatst (bijvoorbeeld Osram dulux L 36W /21-840).

Temperatuur

3°C - 30°C

Laat de temperatuur niet te hoog oplopen, vermijd temperaturen boven de 40°C.

Grond

Wortelstelsel van de Cepalotus

Let op, verpot de Cephalotus zo min mogelijk, de plant is hier erg gevoelig voor. Verpot kleiner exemplaren eens in de 2 jaar, en grotere eens in de 4 á 5 jaar.

Plaats de plant in een hoge, brede pot. Zorg dat de pot een stuk groter is dan zou moeten, zodat de plant zo minmogelijk verpot hoeft te worden, en dus genoeg ruimte heeft om te groeien.

Verpot de plant eind februari. Indien de wortels aan de onderkant van de pot uitsteken, kan de plant in een grotere pot geplaatst worden. Bijvoorkeur gebruiken we een diepe pot van minimaal 15cm hoog, de Cephalotus maakt namelijk een diep wortelstelsel aan. Gebruik altijd een pot met gat aan de onderkant.

Als potgrond wordt een medium gebruikt, geschikt voor vleesetende planten. De grond moet een open structuur hebben zodat de kans op wortelrot kleiner wordt. Een mix van turf, steentjes en vezels is hiervoor geschikt. In de kas en in de open grond kan een mengsel van turf met spagnummos worden gebruikt.

Potgrondmix voorbeeld van Charles Brewer:

  • 45% gedroogd spagnummos
  • 45% medium perlite
  • 8% turf/zand mix
  • 2% houtskool

Er kan ook meer turf/zand mix dan hierboven worden gebruikt.

Potgrondmix voorbeeld van Peter D´amato:

  • 1 deel turf
  • 2 delen zand en/of perlite.

Let op dat de plant nooit ondersteboven gehouden wordt, de sappen in de plant gaan zo verloren. Haal de aarde aan de randen weg totdat de wortels zichtbaar worden. Ga voorzichtig te werk. Schut de oude potgrond voorzichtig van de wortels af. Het is overigens geen probleem als oude potgrond tussen de wortels achterblijft.

Tijdens het verpotten kunnen eventueel stekjes, die de plant gedurende het jaar heeft ontwikkeld, gescheiden worden van de moederplant en afzonderlijk opgepot worden.

Bladstekken. Fotograaf: Mark Geurts

Vermeerdering

Bladstekken
Trek een wat ouder blad (met of zonder beker) van de plant. Zorg dat deze zo dicht mogelijk afbreekt bij de wortel. Leg het blad met de goede kant naar boven in turf of spagnum. Leg ongeveer 1 cm turf of Spagnum over de basis van het blad. Hou het medium nat genoeg en dek het eventueel af met plastic om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zorg dat de temperatuur minimaal 21°C is. Na ongeveer een maand verschijnen er nieuwe plantjes. De nieuwe plantjes uit elkaar halen en oppotten.
Delen
Het kan als de plant een paar groeipunten/kronen heeft geproduceerd. Doe dit alleen in het begin van de lente, net voordat of net als de nieuwe groei lijkt te beginnen. Verwijder de plant voorzichtig uit de pot. Probeer er voor te zorgen dat je geen vloeistof uit de bekers morst. Het is dan ook raadzaam om de zijkant van de pot open te knippen en zo de plant rechtstandig uit de pot te halen. Houdt de plant rechtop en tik/tril voorzichtig de grond weg. Wegspoelen van de grond is geen goed idee. Bepaal waar de wortelstok is vertakt en deel op basis van elke nieuwe kroon, door de wortelstok te breken of af te snijden, afhankelijk van de dikte. Nu kan elke kroon appart opgepot worden. Geef voorzichtig water van bovenaf met lauw water en met eventueel een fungicide of Trichoderma oplossing. Zet de pot in een semi-schaduw, warme, en vochtig - 70%, omgeving totdat nieuwe groei verschijnt. Er zullen waarschijnlijk een aantal bekers verloren gaan, maar die zullen vervangen worden door nieuwe groei.


Zaad
Bestuiven bij de Cephalotus is super eenvoudig, gewoon met een zacht klein kwastje van bloem naar bloem.

Links

Interessante sites waar informatie te vinden is over Cephalotus