Darlingtonia californica

Uit Werkgroep Carnivora
Versie door Pim (overleg | bijdragen) op 23 okt 2012 om 09:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Darlingtonia californica

Cobra-Lelie

Dit geslacht kent slechts één soort; Darlingtonia californica. Darlingtonia's komen in bergachtige streken voor van kustgebieden tot op een hoogte van ca 2800m in het binnenland. Ze groeien meestal op een koele schaduwrijke plek in spagnumvelden en langs stroompjes. De planten kunnen een lengte van wel 90 cm behalen.

Herkomst

Bloem van de Darlingtonia californica.

Amerika; zuid Oregon tot het noordoosten van Californië

De Val

De beker is om de lengte as gedraaid en heeft een typische 'slangentong'. Nectarklieren bevinden zich voornamelijk op de tong. Met de nectar lokt de plant insecten. Insecten die in de kop van de plant zijn beland, komen vrijwel zeker in de schacht terecht waar zich naar beneden gerichte haren bevinden, waardoor het voor insecten moeilijk is om omhoog te kruipen. Onderin de val worden de insecten door micro organismen verteerd, en de vrijgekomen sappen worden door de plant opgenomen.

Verzorgingstips

Water

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Zet de pot in een ondiepe schaal, en geef van bovenaf water. Zeker als het warm is moet er vaak koel water geven worden, zodat de wortels niet oververhitten. In de winter moet het water geven verminderd worden. Zorg wel dat de grond licht vochtig blijft.

licht

Zorg dat de plant zoveel mogelijk licht krijgt, zolang de temperatuur niet boven de 25°C komt en de plant ruim voldoende water krijgt.

Temperatuur

0 - 25°C.

Zomer 15 - 25°C. De Cobra houdt ervan als de temperatuur 's nachts afkoelt. Zorg er altijd voor dat de temperatuur van de wortels niet boven de 22°C uitkomt!

Winter 0 - 12°C. Deze plant kan ook vorst verdagen mist de plant in de volle grond staat. De winterperiode moet zeker 4 maanden duren.

Grond

Grondmengselrecept 1:

  • 1 deel spagnum
  • 1 deel perlite

De val

De plant vangt grote hoeveelheden insecten. Oudere bekers die vol met insecten zitten zullen verdrogen. Knip de totaal verdroogde bekers af, om schimmelvorming te voorkomen.

Vermeerdering

Uitlopers
Dit is de makkelijkste en meest betrouwbare manier om cobra's te vermeerderen. Uitloper kunnen verwijderd worden in de winter of het begin van de lente. Zorg dat alleen de uitlopers worden afgesneden als er aan het einde reeds een babyplant zichtbaar is. Langs de hele uitloper is te zien dat er om de zoveel centimeters kleine worteltjes zitten. Snij de uitloper in stukken, met aan elk stuk 1 set worteltjes. Leg de uitlopers in het spagnum, en houd het medium nat genoeg en dek het eventueel af met een plastic zak om de luchtvochtigheid hoog te houden. Al snel zullen nieuwe bekers tevoorschijn komen.
Delen
Af en toe kunnen grote kluiten van volwassen planten gedeeld worden. doe dit in de rustperiode. Zorg dat elk deel wortels bevat. Zorg dat de gedeelde platen genoeg water van boven af op de potgrond krijgen om te herstellen.
Zaad
Is een mogelijke maar langzame manier.
  1. Zorg dat de bloemen bevrucht worden. Dit kan door met behulp van een penseel het stuifmeel op een stamper van een andere bloem te smeren.
  2. Na ongeveer 3 maanden zijn de zaadjes klaar. Sla de zaden droog op in de koelkast tot de winter. De zaden hebben kou nodig om te stratificeren (zeker 4 weken)
  3. Zaai ze in februari op spagnum. Op de grond want de zaden zijn lichtkiemers
  4. Hou het spagnum vochtig en koel. In de lente zal het zaad gaan ontkiemen.

Soorten

De Genus Darlingtonia bevat de volgende Species: