Dionaea muscipula: verschil tussen versies

Uit Werkgroep Carnivora
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 74: Regel 74:
==Links==
==Links==
Interessante sites waar informatie te vinden is over ''Dionaea'''s
Interessante sites waar informatie te vinden is over ''Dionaea'''s
* YouTube: How to divide and repot your Dionea muscipula: [http://youtu.be/5l3oSsdAVcU http://youtu.be/5l3oSsdAVcU]
* YouTube: Hoe je ''Dionea muscipula'' kunt delen en oppotten (engels): [http://youtu.be/5l3oSsdAVcU http://youtu.be/5l3oSsdAVcU]
* Beschrijving over het zaad van ''Dionea muscipula'' (engels): [http://flytrapranch.com/info/grow-venus-fly-traps-from-seed http://flytrapranch.com/info/grow-venus-fly-traps-from-seed]

Huidige versie van 12 jan 2013 om 04:57

Dionaea muscipula

venus' vliegenval

Dit geslacht telt slecht één soort Dionaea muscipula. De Venus' vliegenval is een rozet vormende plant, en groeit op zandige veengronden tussen grassen en verspreide naaldbomen. Het rozet bestaat gemiddeld uit vijf tot tien bladstelen, met aan de uiteinden voorzien van een tot 'vosseklem' gevormde bladschijf, die in de zon diep rood kan kleuren.

Ondanks dat er slechts één soort in het geslacht Dionaea muscipula bestaat, zijn er wel een heleboel variaties, zoals "Red Dragon" (een volledig rode vorm) en "Denta" (een vorm met hele korte 'tanden').

De bladeren van de Dionaea zijn in het voorjaar breed en kort, en in de zomer lang en smal. Dit komt doordat de vegetatie (o.a gras) in het voorjaar kort is, en de zon nog niet zo hard schijnt. De bladeren van de Dionaea zijn dan breed om zoveel mogelijk licht op te vangen. De bladeren worden in de zomer lang, zodat ze boven de rest van de begroeiing uit kunnen komen.

Herkomst

Amerika; het zuidoostelijke gedeelte van Noord Carolina en het noordoostelijke gedeelte van Zuid Carolina.

Val van de Dionaea muscipula

De Val

De zogenaamde klemvallen hebben zich aan de uiteinde van de smalle bladstelen ontwikkeld. Eenmaal dichtgeklapt is ontsnappen vrijwel onmogelijk uit deze 'vosseklem'. Aan de randen van de klemvallen zitten tientallen stekels als tanden van een vork, die bij het dichtslaan in elkaar grijpen. Onder deze stekels zitten nectar klieren in een smalle band, waarmee prooidieren worden gelokt. In het midden van elke bladschijf staan drie tastharen. Als deze tastharen door een insect twee maal binnen 20 seconden worden aangeraakt slaat de val dicht (de sluitfase). Als de val door het tegenstribbelen van een insect gestimuleerd wordt, volgt de vernauwingsfase waarbij het slachtoffer wordt platgedrukt. In deze fase komen verteringssappen vrij waarmee het insect verteerd wordt. Een aantal interessante feiten over de vallen van de Dionaea:

  • De vallen slaan sneller dicht in de volle zon.
  • Ook met behulp van elektriciteit kun je de vallen dicht laten slaan.
  • De plant reageert sterk op aanbod van voedsel. De plant zal meer vangbladeren aanmaken als er meer voedsel in de vallen zit. Ook zal de plant grotere vangbladeren aanmaken als er te grote insecten in de val zitten. een overvoerd blad sterft wel sneller af, maar zal dus vervangen worden door een nieuwe en grotere val.
  • De cellen aan de buitenkant van de val groeien heel snel, waardoor de val dichtslaat.


Verzorgingstips

Water

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Nooit gekookt drinkwater gebruiken, een deel van de kalk slaat weliswaar neer op de bodem, maar de ongewenste mineralen(voedingsstoffen) blijven in het water aanwezig, dus blijft ongeschikt voor deze plant. Drinkwater bevat kalk en mineralen, wat wortelrot veroorzaakt.

Zorg dat de plant aan het begin van iedere dag een volle schotel met water krijgt. Giet bij voorkeur in de schotel, niet op de plant. Gebruik een brede schotel van minimaal 2cm diep. Als de schotel aan het einde van de dag droog is, zal hij bijgevuld moeten worden. Zorg dat de grond steeds goed vochtig blijft.

Zorg in de winter dat de grond licht vochtig is. Laat de schotel met water opdrogen, voordat er weer water gegeven wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid licht komt dit neer op 1 keer in de 1 á 2 weken water geven.

licht

De Dionaea kan niet licht genoeg staan, zelfs direct zonlicht op de venterbank kan deze plant verdragen, mits de temperatuur niet boven de 37°C komt en de plant ruim voldoende water krijgt. Wanneer het niet mogelijk is om de plant in direct licht van buiten te plaatsen, plaats dan de plant onder een daarvoor geschikte lamp. Zorg voor een zodanige afstand tussen lamp en plant, dat de plant niet te warm wordt, maar laat de afstand niet groter worden dan zo'n 30cm.

Temperatuur

0°C - 37°C.

Zomer: 15°C - 37°C.

Winter: 0°C - 12°C. Deze plant kan ook vorst verdragen mits de plant in de volle grond staat.

Grond

De plant kan in maart voor de lente groei, verpot worden. Verpot 1 keer in de 1 á 2 jaar. Indien de wortels onder de pot zichtbaar zijn, gebruik dan een grotere pot. Als potgrond gebruik je een speciale grond voor vleesetende planten.

Potgrond-recept Peter D´amato:

  • 1 deel zand
  • 1 deel turf.

Potgrond-recepten Marcel Lecoufle:

  • puur spagnum

of

  • puur turf

of

  • 1 deel spagnum
  • 1 deel turf
  • eventueel wat rivierzand toevoegen.

De Val

Laat de plant zoveel mogelijk met rust en laat de vallen niet onnodig dicht slaan. Dit kost de plant ontzettend veel energie waardoor de bladeren vroegtijdig afsterven. Oudere vallen die een aantal insecten hebben gevangen bewegen nog slechts langzaam (ook in de volle zon) en zullen afsterven (worden zwart). Voer de vallen geen echt vlees, dit doet de plant geen goed, en zorgt alleen voor rotting van de plant. Insecten heeft deze plant op zijn dieet staan.

Winterrust

Van november t/m maart zal de plant in winterrust gaan. Vrijwel alle bladeren zullen dan zwart worden, en een soort knol blijft over onder de grond. Verwijder voorzichtig de zwarte dode bladeren, om schimmel te voorkomen.

De plant moet een winterrust hebben, dus zorg dat tijdens deze periode de temperatuur onder de 12°C blijft. Zorg verder dat de grond licht vochtig is. Laat het water op de schotel opdrogen, voordat er weer water gegeven wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid licht komt dit neer op 1 keer in de 1 á 2 weken water geven.

Mocht je niet in staat zijn om de plant ergens te laten overwinteren waar het koel genoeg is, dan kan je de plant uit de grond nemen en in een plastic zakje in de koelkast bewaren, totdat het weer lente wordt.

Dionaea 'onderstel'

Vermeerdering

Delen
De plant maak extra klompjes aan. Scheur deze eraf tijdens het verpotten. Zorg ervoor dat elk klompje z'n eigen wortels heeft.
Bladstekken
Trek een wat ouder blad van de plant. Zorg dat deze zo dicht mogelijk afbreekt bij de wortel. Leg het blad met de goede kant naar boven in turf of spagnum. Leg ongeveer 1 cm turf of spagnum over de basis van het blad. Hou het medium nat genoeg en dek het eventueel af met een plastic zak om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zorg dat de temperatuur minimaal 21°C is. Na ongeveer een maand verschijnen er nieuwe plantjes.
Zaad
Zorg dat de bloemen bevrucht worden. Dit kan door met behulp van een penseel het stuifmeel op een stamper van een andere bloem te smeren, of door de twee bloemen tegen elkaar te wrijven (stampers en stuifmeel tegen elkaar). Na ongeveer 6 weken zijn de glimmende zwarte zaadjes klaar. De zaden kunnen direct worden gezaaid op zand/turf mix. Houd de grond vochtig en zorg voor veel licht. De zaden ontkiemen in een paar weken tijd. Na 1 jaar, de nieuwe plantjes uitelkaar halen en oppotten.

Links

Interessante sites waar informatie te vinden is over Dionaea's