Drosera aliciae: verschil tussen versies

Uit Werkgroep Carnivora
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 51: Regel 51:


;Scheuren:
;Scheuren:
: Wanneer de plant een redelijke tijd in dezelfde grond staat, zal hij zijscheuten gaan vormen.
: Wanneer de plant een redelijke tijd in dezelfde grond staat, zal hij zijscheuten gaan vormen. Deze kun je elke tijd van het jaar verpotten en scheuren.
: Deze kun je elke tijd van het jaar verpotten en scheuren.


;wortelstekken:
;wortelstekken:
Regel 58: Regel 57:


;Waterstekken:
;Waterstekken:
: Waterstekken is ook mogelijk. Zowel voor het blad als voor de bloemsteel
: Waterstekken is ook mogelijk. Zowel met het blad als met de bloemsteel

Versie van 6 okt 2012 21:16

Zonnedauw

Drosera aliciae is een prachtige zuid Afrikaanse zonnedauw. Het is een subtropische plant die zeer weinig eisen stelt aan zijn omgeving. Deze plant is vaak te vinden in tuincentra. Doordat dit plantje heel veel kan hebben is deze voor de beginnende hobbykweker uitstekend geschikt.

Herkomst

De D. aliciae komt uit zuid Afrika.

De Val

D. aliciae is een zonnedauw en dat houdt in dat deze plant zijn insecten vangt door middel van plakkerige tentakels op het blad. De plant vangt kleinere insecten en zodra het insect gevangen is zal het blad binnen 1 uur om de prooi heen vouwen. Dit heeft als doel een betere vertering te bewerkstelligen doordat er meer contact is tussen de vloeistoffen van de plant en het ongelukkige insect. Een blad wordt meestal slechts 1 keer gebruikt door de plant. Geen nood, er zullen snel nieuwe bladeren zichzelf uitrollen over het oude blad.

variëteiten / cultivars

Van D. aliciae zijn er geen cultivars bekend.

Verzorgingstips

De D. aliciae is een zeel tolerant plantje. Hij heeft geen winterrust nodig en kan gewoon op de vensterbank worden gehouden. Als de plant gewend is aan de zon kan hij direct zonlicht verdragen. Hier zal hij mooi rood door kleuren. Het is een moerasplant dus je mag hem permanent op een schotel water laten staan. De plant word gemiddeld zo’n 6 centimeter, maar met regelmatig voeren kan hij de 8 cm bereiken.

Deze plant heeft veel baat bij voeding en zal je ervoor belonen door middel van bloemstelen. Indien de plant niet gevoerd wordt kun je de bloemstelen beter afknippen. Deze verzwakken het plantje anders waardoor hij kleinere bladeren aanmaakt. Let op met voederen wordt bedoelt dat er insecten of ander voeding op de bladeren wordt gezet, dus NIET de grond bemesten!

Temperatuur

De D. aliciae groeit het best in temperaturen tussen de 10°C en 30°C. Wordt het te koud, dan zal het plant afsterven. Hij zal echter terugkomen vanuit de wortels. Warmere temperaturen kan de vleeseter goed aan indien de luchtvochtigheid hoog genoeg is (60%-70%).

Grond

Het meest geschikte grondmedium bestaat uit:

  • 3 delen turfstrooisel
  • 2 delen perliet

Het plantje wordt ook vaak gekweekt in de volgende mengsels:

  • 1 deel turfstrooisel
  • 1 zand

of

  • puur Sphagnum

of

  • puur turfstrooisel

Deze plant is niet kieskeurig wat betreft het groeimedium. De plant maakt wel lange dikke wortels. Daarom kun je het best een iets hoger potje nemen; 10x10x10 is perfect.

Vermeerdering

Dit plantje is zeer makkelijk te vermeerderen:

Zaad
Wanneer de plant een bloemstengel aanmaakt zullen er meerdere roze bloemetjes gevormd worden. Deze gaan niet allemaal tegelijk open, maar per dag zal er 1 bloem open gaan en deze is dan slechts enkele uren geopend. De bloem hoeft niet bevrucht te worden, want de plant bevrucht zichzelf bij het sluiten van de bloem.
3 weken later, wanneer alle bloemen gesloten zijn, kun je de zaden oogsten. Let wel op, doe dit pas wanneer de steeltjes van de zaadbollen zwart zijn geworden. Laat de bloemstelen ook niet te lang staan. De plant zal na enige tijd zijn zaden laten vallen.
Wanneer de zaden geoogst zijn kunnen ze direct gezaaid worden. Verse zaden zullen massaal opkomen. Zaai dus niet te dicht op elkaar. De zaden kunnen direct gezaaid worden op het juiste medium.
Indien de plantjes te dicht op elkaar zijn gezaaid, dan kunnen deze verspeend worden als ze al een redelijk stuk gegroeid zijn. Dit kan het beste als de zonnedauw meerdere vangbladeren heeft gevormd. Hij heeft dan ook al een redelijke wortel van 3 á 4 centimeter.
Scheuren
Wanneer de plant een redelijke tijd in dezelfde grond staat, zal hij zijscheuten gaan vormen. Deze kun je elke tijd van het jaar verpotten en scheuren.
wortelstekken
De D. aliciae is een plantje wat lange dikke wortels maakt. Deze zijn ideaal voor wortelstekken. Deze wortel kun je van de plant verwijderen tijdens het verpotten en deels begraven in het juiste medium. Na enkele weken vormen zich nieuwe planten.
Waterstekken
Waterstekken is ook mogelijk. Zowel met het blad als met de bloemsteel