Drosera binata

Uit Werkgroep Carnivora
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.
Drosera binata var. multifida

Het Drosera binata complex

Drosera binata is één van de meest bekende van het zonnedauw geslacht. Daarom zie je deze planten vaak bij liefhebbers in hun collectie. Net als bij Drosera capensis wordt er nogal eens om gegrapt over deze tak van het Drosera geslacht dat ze niet kapot te krijgen zijn en niet als ‘bijzonder genoeg’ worden gevonden.

Drosera binata is één van de makkelijkste soorten om te houden. Een volwassen Drosera binata heeft een hele bos met vangbladeren die zelfs de grotere bromvliegen met gemak kan vangen.

Drosera binata is zeer de moeite waard en verdient zeker een plek in onze verzameling, ook al heb je weinig ruimte. Het is een goede plant om af te komen van die irritante fruitvliegjes.

Herkomst

Deze groep komt oorpronkelijk voor in oostelijk Australie, vanaf de noordelijke grens op Fraser-eiland, Queensland, zuidwaarts door Nieuw Zuid Wales naar de kust van Victoria en westwaarts naar het zuid-oosten van Zuid Australie. Ook in Nieuw Zeeland en Tasmanie komt D. binata nog voor.

Leefgebied

Qua standplaatsen is Drosera binata variabel. In zowel bergvenen als in kustmoerassen groeien ze, als het maar steeds een zure, drassige bodem is en jaarrond nat.

De Val

Drosera binata is duidelijk te herkennen aan de smalle gevorkte bladeren, die 2 tot zelfs 60 keer kunnen splitsen. De nieuwe bladeren ‘rollen’ zich uit net als bij een varen.

Drosera binata-variëteiten

Er is enorme twijfel welk type van Drosera binata de ‘basis’type is. Over het algemeen neemt men Drosera binata t-vorm als basis-type aan, omdat deze de meest simpele bouw heeft van alle binata-varianten. Er zijn heel wat namen van binata varianten die hier en daar worden genoemd en door liefhebbers in hun collectie worden gehouden. Dit artikel probeert duidelijkheid te verschaffen welke namen officieel gebruikt dienen te worden van de diverse D. binata- variateiten.

1. Drosera binata t-vorm
Dit is de ‘basis’vorm van het gehele D. binata complex. De vangbladeren vertakken zich slechts eenmaal, waardoor de vangbladeren meer iets weghebben van de letter Y dan een T. De vangbladeren zijn gewoonlijk 30 cm lang, waarbij de bovenste 15 cm bedekt zijn met klieren. De breedte van de bladschijf is 2,5 mm. De kleur van de vangbladeren is bij een jong blad olijfgroen, maar naarmate de vangbladeren ouder worden zullen deze rood kleuren, zeker als de planten genoeg licht krijgen. De bloemen zijn wit met een doorsnee van 1,3 cm. Tijdens de wintermaanden heeft deze vorm een rustperiode van 1 of 2 maanden. Deze variant kan je in een schaal planten en binnen 1 groeiseizoen zit de gehele schaal vol.
2. Drosera binata var. dichotoma
Dit is meer de robuuste variant van het binata-complex. Deze plant is in alle delen groter in vergelijking met de D. binata t-vorm. De vangbladeren hebben een lengte van 58 cm, waarbij de bladschijf ca 18 cm is bedekt met lijmdruppels. De breedte van de bladschijf is 3 mm. De bladschijf van een volgroeide plant van D. binata var. dichotoma zijn vaak tot 2 maal toe gedeeld, dus met 4 punten, zodat de bladeren de vorm van een H hebben. In vergelijking met de andere D. binata vormen zijn de vertakkingen ongelijk verdeeld over de gehele bladschijf. Qua kleur is de bladschijf gelig-groen, maar nooit rood, ook niet op een zeer lichte standplaats. De bloemstengels zijn fors en staan duidelijk boven de bladeren die een hoogte van 76 cm kunnen bereiken. De bloemen zijn talrijk en hebben een doorsnee van 2,5 cm. De winterrust is bij deze soort vrij kort, hooguit een maand in een verwarmde kas.
3A Drosera binata var. multifida
Een zeer aantrekkelijke soort die qua bouw overeenkomt met D. binata t-vorm, maar wel met het grote verschil dat de bladschijven van D. binata var. multifida zich meerdere keren splitsen, van 6 tot 8 punten. Het verschil met D. binata var. dichotoma is dat de vertakkingen regelmatiger zijn, dus dat de bladschijf geheel symetrisch is. Qua kleur zijn de vangbladeren feller rood gekleurd in vergelijking met D. binata t-vorm. Deze variant komt oorspronkelijk voor in de warmere streken van de gebieden waar D. binata groeit, dus dat houdt in dat D. binata var. multifida jaarrond warm moet staan. Als hij teveel aan kou wordt blootgesteld gaat de plant in rust. Op een zonnige vensterbank zal hij het hele jaar door groeien. De bloemen zijn roze. In cultuur hebben deze planten de neiging meer hangplanten te worden. Zeker de oudere planten. Daarom kan de plant ook goed tot zijn recht komen in een hangpot.
3B Drosera binata var. multifida ‘extrema’
Dit is een variant op de bovengenoemde soort, met dit verschil dat de bladschijf merkbaar in nog meer punten is verdeeld, tot wel 14 punten en in extreme gevallen tot wel tot 60 punten. Deze variant zal zeker in een hangpot goed tot zijn recht komen.
4. Drosera binata x ‘Marston Dragon’
Dit is een kruizing van 2 binata-varianten, uitgevoerd door Adrian Slack, namelijk D. binata var. dichotoma en D. binata multifida ‘extrema’. Het resultaat; donkergroene bladeren met rode klieren. De bladschijf is vertakt tot 8 punten. Deze kruising is niet winterhard en zal jaarrond in een verwarmde kas moeten staan of op de vensterbank.

Verzorgingstips

Drosera binata is voor iedereen geschikt, voor zowel leden die op een appartement wonen als voor leden die een moeras in de achtertuin hebben. Succes gegarandeerd.

Temperatuur

Alle Drosera binata varianten zijn geschikt voor een koele kas, met uitzondering van D. binata var. multifida, die duidelijk jaarrond warmer moet staan. Zeker D. binata t-vorm kan tegen kou, zodat je hem in een koele kas jaarond kan houden. Ze zullen dan bovengronds afsterven en later tegen het voorjaar weergaan uitlopen, waarbij het grondmengsel iets vochtig gehouden word.

Grond

Gebruik voor Drosera binata een grondmengsel van turf en kalkvrij zand in de verhouding 3:1. Pure turf gebruiken kan, maar het nadeel hiervan is dat het grondmengsel sneller dichtslaat en niet meer luchtig is. Door er zand doorheen te mengen maak je het grondmengsel iets luchtiger.

Er zijn ook leden die puur, levend veenmos gebruiken.

Tip: Druk het grondmengsel niet te vast, maar laat het luchtig bij het verpotten van je planten.

Drosera binata heeft in tegenstelling tot vele andere vleesetende planten een zeer goed ontwikkeld wortelsysteem. Ze vormen lange zwarte dikke wortels. Hierdoor is het verstandig om Drosera binata in grote potten te groeien om de wortels de ruimte te geven. Een potmaat van minstens 13 cm is geschikt zodat de plant er minstens 2 jaar in kan staan. Doordat de wortels snel groeien zal na verloop van tijd de gehele pot gevuld zijn met wortels. Een leuk idee is om D. binata in schalen te houden. Na 2 jaar zal de schaal geheel vol zitten met groeipunten. Het resultaat is een hele bos met vangbladeren waar zelfs grote prooien zullen worden gepakt, zoals wespen en langpootmuggen.

Vermeerdering

Zaad
Mits het zaad vers is, zal het kiemingspercentage erg hoog liggen. Zaai tijdens het voorjaar Drosera binata in schalen gevuld met turfmolm. Strooi de zaden uit over de turf en zet de schaal in een koele kas in een bak met hierin een laag regenwater. Je kan het zaad ook laten kiemen in een terrarium met kunstlicht. Een zonnige plek op de vensterbank zal ook prima gaan. Na 2 á 3 weken zullen de eerste zaden kiemen. De kiemplantjes zullen snel groeien. Na 2 á 3 maanden kunnen de kiemplantjes al verspeend worden in het grondmengsel dat hierboven beschreven staat.
Scheuren
Doe dit doorgaans in april. Neem planten die meerdere groeipunten hebben en waarvan de pot helemaal vol zit met wortels. Als je de plant uit de pot haalt zie je alleen maar wortels en zowat geen turf. Je kan het beste de gehele kluit in 3 á 4 stukken scheuren zodat elk stuk meerdere groeipunten heeft en een goede wortelkluit heeft.
wortelstekken
Als tijdens het scheuren van de planten bijvoorbeeld een aantal wortels over hebt zonder groeipunten dan kun je deze wortels gebruiken om stekken te nemen. Gebruik hiervoor een schaal en hetzelfde grondmengsel als aanbevolen voor volwassen planten. Leg de wortels net 1 cm onder het grondoppervlak. Houd deze schaal met stekken op dezelfde plek waar de volwassen planten staan, en houd het grondmengsel goed vochtig of nat. Na een aantal weken zullen de eerste groeipunten boven het grondoppervlak tevoorschijn komen.