Drosera intermedia: verschil tussen versies

Uit Werkgroep Carnivora
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 29: Regel 29:


==Verzorgingstips==
==Verzorgingstips==
Drosera intermedia is een uitstekend soort om in een moeras te houden in je tuin bijvoorbeeld. Hoewel sommige boeken beweren dat Drosera intermedia 1-jarig is ben ikzelf van mening dat Drosera intermedia heel goed enige jaren over te houden is en komen de planten elk voorjaar keurig weer terug uit hun winterrust. De Drosera intermedia die in de gematigde streken voorkomt zoals in Europa en de Verenigde Staten heeft tijdens de wintermaanden een koude periode nodig zodat de planten winterrustknoppen kan vormen.
''Drosera intermedia'' is een uitstekend soort om in een moeras te houden in je tuin. Binnen een tijd van 2 a 3 jaar kun je een flink aantal planten hebben staan, zeker als je het zaad die de planten zelf geproduceerd hebben uitstrooit over het moeras zodat je zeer snel honderden planten zult hebben.
De tropische variant van Drosera intermedia die bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Cuba voorkomt heeft geen winterrust nodig en groeit het hele jaar door.


Er zijn meerdere manieren om Drosera intermedia te vermeerderen. Zelf ben ik een voorstander van het zaaien van zaad, want zaailingen van Drosera intermedia kunnen snel groeien en zelfs hetzelfde jaar nog bloeien. Als het zaad vers is kun je het beste in januari beginnen met zaaien. Alle zaden van winterharde Drosera’s hebben een koude periode nodig om te kiemen, dus dat betekent dat je de potten of schalen met de zaden een paar nachten buiten moet laten staan of in een onverwarmde kas. Als grondmengsel gebruik ik fijne turfmolm, dus waar geen groffe stukken inzitten. Je mag de zaden niet bedekken met een laagje grond, want de zaden zijn lichtkiemers. Dat betekent dat de zaden zoveel mogelijk licht moeten krijgen. Verstandig is om niet te dicht te zaaien, want de kiemplantjes zullen later tegen de zomer snel groter geworden zijn. Als je de zaden te dicht opelkaar zaait, dan krijgen de plantjes niet genoeg ruimte. Het grondmengsel moet letterlijk nat zijn, want in de natuur komt Drosera intermedia ook op hele natte plekken voor. Het waterniveau mag best gelijk met het grondoppervlak komen te staan, zolang je de zaden maar niet wegspoeld. Verstandig is om de pot met de zaden in een bak te zetten met daarin een laag water zodat het grondmengsel letterlijk nat blijft. Het verspenen van de kiemplantjes is mogelijk als ze groot genoeg zijn om vast te pakken. Zelf prefereer ik om de kiemplantjes het voorjaar daarop de plantjes te verspenen om schade aan de wortels te voorkomen.
Hoewel sommige boeken beweren dat ''Drosera intermedia'' 1-jarig is, blijkt dat ''Drosera intermedia'' heel goed enige jaren over te houden is en komen de planten elk voorjaar keurig weer terug uit hun winterrust.  
Je kan de zaden ook uitstrooien in je moeras, maar ik zou een plek uitzoeken zonder veel veenmos, want veenmos groeit harder als de kiemplantjes. Het beste is om een plek uit te zoeken waar alleen maar turf ligt. Ook hier is het beter om het zaad dun te strooien, want anders gaan de kiemplantjes elkaar verdringen.
Het verkrijgen van zaden is heel makkelijk. Vanaf juli zal Drosera intermedia gaan bloeien en je hoeft verder niets te doen om de bloemen te bestuiven. De bloemen zijn namelijk zelfbestuivend, dus tegen de tijd van september/oktober kun je de zaden oogsten als de bloemen uitgebloeid zijn en zwart van kleur worden.


Een andere manier om Drosera intermedia te vermeerderen is om bladstekken te nemen. Neem volgroeide zomerbladeren en leg ze op een laag natte turf met de stengel een stukje in de turf gestoken. Leg de bladeren wel met de bovenkant, dus met de lijmdruppels naar boven. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft door de pot met de bladstekken in een terrarium te zetten bijvoorbeeld. Als de luchtvochtigheid te laag is drogen de stekken uit en is het stekken mislukt.
===Temperatuur===
De ''Drosera intermedia'' die in de gematigde streken voorkomt zoals in Europa en de Verenigde Staten heeft tijdens de wintermaanden een koude periode nodig zodat de planten winterrustknoppen kan vormen.De tropische variant van ''Drosera intermedia'' die bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Cuba voorkomt heeft geen winterrust nodig en groeit het hele jaar door. Deze plant kan je het beste het gehele jaar door in een terrarium houden.


Er zijn meerdere mogelijkheden om kruizingen te maken waar Drosera intermedia bij betrokken kan worden. Een bekende kruizing is Drosera hybrida, met Drosera filiformis ssp. filiformis en Drosera intermedia als ouders. De smalle bladeren van Drosera hybrida staan rechtovereind en worden zo’n 9 cm lang. Een ander soort waarmee je Drosera intermedia kan kruizen is bijvoorbeeld Drosera capillaris.
===Vermeerdering===
;Zaad: De makkelijkste manier om te vermeerderen is uit zaad. Zaailingen van ''Drosera intermedia'' kunnen snel groeien en zelfs hetzelfde jaar nog bloeien.
:* Als het zaad vers is kun je het beste in januari beginnen met zaaien.
:* Alle zaden van winterharde ''Drosera''’s hebben een koude periode nodig om te kiemen, dus dat betekent dat je de potten of schalen met de zaden een paar nachten buiten moet laten staan of in een onverwarmde kas.
:* Als grondmengsel kan je fijne turfmolm gebruiken, dus waar geen groffe stukken inzitten.
:* Je mag de zaden niet bedekken met een laagje grond, want de zaden zijn lichtkiemers. Dat betekent dat de zaden zoveel mogelijk licht moeten krijgen.
:* Verstandig is om niet te dicht te zaaien, want de kiemplantjes zullen later tegen de zomer snel groter geworden zijn. Als je de zaden te dicht opelkaar zaait, dan krijgen de plantjes niet genoeg ruimte.
:* Het grondmengsel moet letterlijk nat zijn, want in de natuur komt ''Drosera intermedia'' ook op hele natte plekken voor. Het waterniveau mag best gelijk met het grondoppervlak komen te staan, zolang je de zaden maar niet wegspoeld. Verstandig is om de pot met de zaden in een bak te zetten met daarin een laag water zodat het grondmengsel letterlijk nat blijft.
:* Het verspenen van de kiemplantjes is mogelijk als ze groot genoeg zijn om vast te pakken. Het is verstandig om de kiemplantjes dan in het voorjaar te verspenen om schade aan de wortels te voorkomen.
:* Je kan de zaden ook uitstrooien in je moeras, zoek dan een plek uit zonder veel veenmos, want veenmos groeit harder dan de kiemplantjes. Het beste is om een plek uit te zoeken waar alleen maar turf ligt. Ook hier is het beter om het zaad dun te strooien, want anders gaan de kiemplantjes elkaar verdringen.
:* Het verkrijgen van zaden is heel makkelijk. Vanaf juli zal ''Drosera intermedia'' gaan bloeien en je hoeft verder niets te doen om de bloemen te bestuiven. De bloemen zijn namelijk zelfbestuivend, dus tegen de tijd van september/oktober kun je de zaden oogsten als de bloemen uitgebloeid zijn en zwart van kleur worden.
:*  Het zaad van de tropische vorm van ''Drosera intermedia'' kan dezelfde behandeling ondergaan als de winterharde ''Drosera intermedia'', behalve de kou-behandeling, uiteraard.


De tropische vorm van Drosera intermedia is uiteraard niet winterhard. Deze plant kan je het beste het gehele jaar door in een terrarium houden. Het vermeerderen van dit soort kan via zaad dat dezelfde behandeling nodig heeft als de winterharde Drosera intermedia, behale de kou-behandeling, uiteraard.
;Bladstekken: Een andere manier om ''Drosera intermedia'' te vermeerderen is om bladstekken te nemen.
:* Neem volgroeide zomerbladeren en leg ze op een laag natte turf met de stengel een stukje in de turf gestoken.
:* Leg de bladeren wel met de bovenkant, dus met de lijmdruppels naar boven.
:* Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft door de pot met de bladstekken in een terrarium te zetten bijvoorbeeld. Als de luchtvochtigheid te laag is drogen de stekken uit en is het stekken mislukt.


Drosera intermedia is een soort met veel groeikracht en is daardoor een prima soort om in een moeras te houden. Ik weet zeker dat binnen een tijd van 2 a 3 jaar je een flink aantal planten hebt staan, zeker als je het zaad die de planten zelf geproduceerd hebben uitstrooit over het moeras zodat zeer snel honderden planten zult hebben.
;Kruizingen:
:Er zijn meerdere mogelijkheden om kruizingen te maken waar ''Drosera intermedia'' bij betrokken kan worden. Een bekende kruizing is ''Drosera hybrida'', met ''Drosera filiformis ssp. filiformis'' en ''Drosera intermedia'' als ouders. De smalle bladeren van ''Drosera hybrida'' staan rechtovereind en worden zo’n 9 cm lang. Een ander soort waarmee je ''Drosera intermedia'' kan kruizen is bijvoorbeeld ''Drosera capillaris''.

Huidige versie van 21 nov 2012 om 20:46

Kleine Zonnedauw

De kleine zonnedauw, zoals Drosera intermedia ook wel genoemd word is een kleine, maar bekende soort die in veengebieden in Nederland een algemene verschijning is. Er zijn meerdere plekken in Nederland waar er nog gehele kolonies van Drosera intermedia te vinden zijn, samen met Drosera rotundifolia en de zeldzame Drosera anglica.

Met name doordat Drosera intermedia in zoveel landen voorkomt zijn er toch veel onderlinge verschillen, terwijl alle planten toch allemaal Drosera intermedia blijken te zijn. Er zijn bijvoorbeeld een paar moerassen in Canada en de Golfkustvlakte waar grotere exemplaren gevonden zijn. Er wordt tot op heden nog onderzocht of alle gevonden soorten werkelijk Drosera intermedia zijn of een ander soort.

Herkomst

Drosera intermedia komt voor op het noordelijk halfrond: in Europa en het oosten van Zuid-, Midden- en Noord-Amerika.

Leefgebied

Drosera intermedia komt voor op stikstofarme, natte, zure heidevelden en veengrond.

Een opvallend detail is dat Drosera intermedia in de natuur op hele natte plekken groeit en soms zelfs in het water, semi-aquatisch dus. Drosera intermedia houdt dus van hele natte voeten. Er zijn hele mooie populaties Drosera intermedia gezien in de achterhoek waar bij de planten het waterniveau tot aan de groeipunten stond. De groeipunt kwam net boven het water uit. Als er een droge zomer is dan krijgt Drosera intermedia problemen zoals tijdens de zomer van 2003. Deze zomer was warm en langdurig droog. De planten zullen onder dit soort omstandigheden zich terugtrekken tot rustknoppen zoals ze dat tijdens de wintermaanden doen.

De Val

De plant wordt 2-10 cm hoog en vormt een bladrozet. De langgesteelde bladeren zijn opstaand en omgekeerd eirond. Op de bladeren zitten talrijke, kleverige, klierweefsel bevattende, haardunne tentakels. Hiermee vangt de plant kleine insecten, zoals soorten uit de familie Simuliidae. Het blad rolt om het insect heen en scheidt verteringsenzymen uit. De hierbij vrijkomende voedingsstoffen (onder meer stikstof) wordt door de plant opgenomen.

Drosera intermedia heeft rechtopstaande bladeren die ca. 3,5 cm lang zijn. Het gedeelte waar de lijmdruppels zitten is lepelvormig. Hiermee is er een direct verschil tussen andere winterharde Drosera’s zoals Drosera rotundifolia die cirkelronde bladeren heeft of Drosera capillaris waarvan de bladeren meer op de grond liggen.

De Bloem

De plant loopt in het voorjaar uit en bloeit in juli en augustus met drie tot acht witte bloemen. De bloeiwijze is een schicht. De plant is zowel een zelfbestuiver als een kruisbestuiver. De doosvrucht is gegroefd en bevat zeer veel, kleine zaadjes. In de vroege herfst gaat de plant in winterrust.

Niet te verwarren met D. anglica

Er zijn vaak mensen die een grote plant van D. intermedia aanzien voor een D. anglica. Er zijn een aantal verschillen tussen D. intermedia en D. anglica:

  • De bloemstengel. Als een D. intermedia bloeit dan zie je onderaan dat de bloemstengel eerst zijwaarts gaat en dan pas omhoog. Bij D. anglica gaat de bloemstengel rechtstreeks vanuit het hart recht omhoog.
  • De bladeren van Drosera anglica zijn een stuk langer en smaller dan de bladeren van Drosera intermedia.
  • De Kluit. Verschil tussen Drosera intermedia en andere winterharde Drosera’s is dat Drosera intermedia een kluiten kan vormen. Deze kluiten ontstaan doordat er wortelstokken onder de grond nieuwe plantjes vormen vlak naast de moederplant. Dit gebeurt vooral bij oudere planten.
  • Een opvallend detail is dat Drosera intermedia in de natuur op hele natte plekken groeit en soms zelfs in het water, semi-aquatisch dus. Andere soorten winterharde Drosera’s houden weliswaar van natte voeten, maar groeien niet half onder water.

Verzorgingstips

Drosera intermedia is een uitstekend soort om in een moeras te houden in je tuin. Binnen een tijd van 2 a 3 jaar kun je een flink aantal planten hebben staan, zeker als je het zaad die de planten zelf geproduceerd hebben uitstrooit over het moeras zodat je zeer snel honderden planten zult hebben.

Hoewel sommige boeken beweren dat Drosera intermedia 1-jarig is, blijkt dat Drosera intermedia heel goed enige jaren over te houden is en komen de planten elk voorjaar keurig weer terug uit hun winterrust.

Temperatuur

De Drosera intermedia die in de gematigde streken voorkomt zoals in Europa en de Verenigde Staten heeft tijdens de wintermaanden een koude periode nodig zodat de planten winterrustknoppen kan vormen.De tropische variant van Drosera intermedia die bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Cuba voorkomt heeft geen winterrust nodig en groeit het hele jaar door. Deze plant kan je het beste het gehele jaar door in een terrarium houden.

Vermeerdering

Zaad
De makkelijkste manier om te vermeerderen is uit zaad. Zaailingen van Drosera intermedia kunnen snel groeien en zelfs hetzelfde jaar nog bloeien.
  • Als het zaad vers is kun je het beste in januari beginnen met zaaien.
  • Alle zaden van winterharde Drosera’s hebben een koude periode nodig om te kiemen, dus dat betekent dat je de potten of schalen met de zaden een paar nachten buiten moet laten staan of in een onverwarmde kas.
  • Als grondmengsel kan je fijne turfmolm gebruiken, dus waar geen groffe stukken inzitten.
  • Je mag de zaden niet bedekken met een laagje grond, want de zaden zijn lichtkiemers. Dat betekent dat de zaden zoveel mogelijk licht moeten krijgen.
  • Verstandig is om niet te dicht te zaaien, want de kiemplantjes zullen later tegen de zomer snel groter geworden zijn. Als je de zaden te dicht opelkaar zaait, dan krijgen de plantjes niet genoeg ruimte.
  • Het grondmengsel moet letterlijk nat zijn, want in de natuur komt Drosera intermedia ook op hele natte plekken voor. Het waterniveau mag best gelijk met het grondoppervlak komen te staan, zolang je de zaden maar niet wegspoeld. Verstandig is om de pot met de zaden in een bak te zetten met daarin een laag water zodat het grondmengsel letterlijk nat blijft.
  • Het verspenen van de kiemplantjes is mogelijk als ze groot genoeg zijn om vast te pakken. Het is verstandig om de kiemplantjes dan in het voorjaar te verspenen om schade aan de wortels te voorkomen.
  • Je kan de zaden ook uitstrooien in je moeras, zoek dan een plek uit zonder veel veenmos, want veenmos groeit harder dan de kiemplantjes. Het beste is om een plek uit te zoeken waar alleen maar turf ligt. Ook hier is het beter om het zaad dun te strooien, want anders gaan de kiemplantjes elkaar verdringen.
  • Het verkrijgen van zaden is heel makkelijk. Vanaf juli zal Drosera intermedia gaan bloeien en je hoeft verder niets te doen om de bloemen te bestuiven. De bloemen zijn namelijk zelfbestuivend, dus tegen de tijd van september/oktober kun je de zaden oogsten als de bloemen uitgebloeid zijn en zwart van kleur worden.
  • Het zaad van de tropische vorm van Drosera intermedia kan dezelfde behandeling ondergaan als de winterharde Drosera intermedia, behalve de kou-behandeling, uiteraard.
Bladstekken
Een andere manier om Drosera intermedia te vermeerderen is om bladstekken te nemen.
  • Neem volgroeide zomerbladeren en leg ze op een laag natte turf met de stengel een stukje in de turf gestoken.
  • Leg de bladeren wel met de bovenkant, dus met de lijmdruppels naar boven.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft door de pot met de bladstekken in een terrarium te zetten bijvoorbeeld. Als de luchtvochtigheid te laag is drogen de stekken uit en is het stekken mislukt.
Kruizingen
Er zijn meerdere mogelijkheden om kruizingen te maken waar Drosera intermedia bij betrokken kan worden. Een bekende kruizing is Drosera hybrida, met Drosera filiformis ssp. filiformis en Drosera intermedia als ouders. De smalle bladeren van Drosera hybrida staan rechtovereind en worden zo’n 9 cm lang. Een ander soort waarmee je Drosera intermedia kan kruizen is bijvoorbeeld Drosera capillaris.