Drosophyllum lusitanicum

Uit Werkgroep Carnivora
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.

Portugese Zonnedauw

Het geslacht Drosophyllum bevat slechts één enkele soort, namelijk Drosophyllum lusitanicum.

Herkomst

Deze soort komt uitsluitend in Spanje, Portugal en Marokko voor.

Leefomgeving

Drosophyllum gedijt op zandige bodems in nabijheid van de kust, waar het in de zomer tamelijk droog is.

Verzorgingstips

De grap van Drosophyllum is dat je echt de plant heel veel direct zonlicht moet geven. Wanneer je minder dan 5 uur zon per dag hebt wordt Drosophyllum een moeilijke plant. Je kan de Drosophyllum "Slack Potted" houden, in ongeveer 1 cm water. Ze doen het dan beter dan als je de planten te droog zet. Houd de planten in de winter wat droger ivm schimmel. Zorg dat je Drosophyllum niet langer dan een halve dag met slappe bladeren laat staan. De Drosophyllum gaat anders in shock en gaat, wanneer je de plant geen water geeft, gewoon dood.

Water

Geef alleen water als het mengsel uitdroogt Tip: steek dan een sateprikker in het mengsel. Als de prikker vochtig is geen water geven i.v.m. met wortelrot.

Grond

Belangrijk bij Drosophyllum is dat ze niet te nat staan want de plant is erg gevoelig voor wortelrot! Belangrijk is dus een luchtig grondmengsel. Neem bij voorkeur een aardewerken pot. Aardewerken potten ventileren beter en laten water snel verdampen.

Let op; de Drosophyllum kan heel slecht tegen verpotten, dus meestal wordt gezaaid in de uiteindelijke pot. Een andere mogelijkheid is om de plant in z'n geheel met grond en al te verpotten. Dus een gat ter grootte van de 'oude' pot maken in de aarde waar de plant in moet komen.

Recept 1:

  • 2 delen fijn aquariumzand uit de dierenwinkel
  • 2 delen perliet
  • 1 deel turfstrooisel (wees zuiging met het turfstrooisel)
  • Als je het kan krijgen is fijne lavasteen ook heel geschikt.

De planten worden redelijk groot en moeten daarom een stevige pot hebben, zeker als je meer zaden in 1 pot doet, maar voor 1 zaadje per pot is het ook aan te bevelen, als de planten in de zomer buiten in de zon staan moeten ze niet omwaaien.

Vermeerdering

Net ontkiemde Drosophyllum zaailing. Fotograaf: Rick Moors
Al wat grotere Drosophyllum zaailingen, ongeveer 14cm lange bladeren. Fotograaf: renef
Zaad
Vermeerderen bij deze soort is eigenlijk alleen met zaden mogelijk.
  • De plant is zelfbestuivend, maar met een klein kwastje kruisbestuiven is beter, de zaden zijn dan sterker.
  • Zoek je zaden, dan heb je de meeste kans op het cpuk-forum, maar via ons forum kan ook. Let op soms worden uit het wild geroofde zaden aangeboden, doe dat niet, de plant is al zeldzaam genoeg!
  • De zaden blijven meerdere jaren kiemkrachtig.
  • Schuur de bolle onderkant van de zaden met schuurpapier of vijltje totdat je het witte vruchtvlees ziet.
  • Kiemers schijn je tot een paar cm hoogte te kunnen verpotten maar zaaien in de uiteindelijk pot is het best, de plant kan namelijk niet tegen wortelverstoring.
  • Gebruik aardewerk potten, 20cm hoog en een doorsnede van 23cm. Met deze maat kan je 4 zaden per pot kwijt. Zaai ze ongeveer 8 tot 10 cm uit elkaar.
  • Plant de zaden in het grondmengsel, een paar mm diep, met de bolle kant naar beneden.
  • Houdt het mengsel redelijk nat ook na het kiemen totdat de zaailingen ongeveer 5cm hoog zijn. Geef daarna water gelijk aan grotere planten.
  • Kiemen van de zaden duurt 2 á 3 weken. Maar gooi de zaden niet gelijk weg soms kan het wel 6 maanden duren.
  • Een tip voor mensen die zaden van de Drosophyllum gaan opkweken; Zet ze buiten in de zon afgedekt met doorzichtig vershoudfolie om te ontkiemen. De folie is om de luchtvochtigheid op pijl te houden. Ervaring leert dat dit veel meer succes heeft dan binnen onder een lamp.

Links

Interessante sites waar informatie te vinden is over de Drosophyllum