Heliamphora

Uit Werkgroep Carnivora
Versie door Pim (overleg | bijdragen) op 28 aug 2013 om 20:14 (→‎Grond)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Heliamphora

De Zonnebekerplant

Vrijwel alle Heliamphora soorten komen uitsluitend voor op tafelbergen (Tepui's). Slechts een paar soorten komen echter ook voor op lager gelegen gedeelten aan de voeten van de tafelbergen in de Gran Sabana. Op de tafelbergen domineren regen, een hoge luchtvochtigheid, en een hoge lichtintensiteit.

Voorkomen van Heliamphora. Afbeelding komt van en.wikipedia.org/wiki/Heliamphora

Herkomst

De meeste Heliamphora-soorten komen voor op de tepui's (tafelbergen) rond het drielandenpunt tussen Venezuela, Brazilië en Guyana in Zuid Amerika.

Heliamphora nutans beker

De Val

De beker ziet er uit als een opgerold blad, waarin zich water verzameld. Aan de bovenkant is een klein lepelvormig 'dopje' waarin zich nectarklieren bevinden om insecten te lokken. Aan de binnenkant van de bovenzijde van de val bevinden zich naar beneden gerichte haren. De vertering vindt plaats door micro organismen die insecten ontbinden waardoor de plant de dan vrijgekomen sappen kan opnemen.

Heliamphora heterodoxa

Verzorgingstips

Water

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Zorg dat de potgrond altijd vochtig is, en dat wortels niet in een laagje met water komen te staan. Liefst de plant van bovenaf op de potgrond water geven, zodat het water door de open grond heen sijpelt. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid minstens 60%. Als de luchtvochtigheid te laag is zal de plant geen bekergroei meer vertonen en dood gaan. Deze planten kunnen niet tegen constant misten.

Licht

Zorg dat de plant zoveel mogelijk licht krijgt. Bij onvoldoende licht gaat de plant misvormde bekers aanmaken. Gedeeltelijk zonnig is aan te raden. Halfschaduw in kassen. De plant kan ook direct onder een speciale lamp worden geplaatst (denk er wel om dat de plant niet oververhit).

Temperatuur

3°C - 26°C De Heliamphora houdt van dag en nacht ritme. Koele nachten en frise dagen.

Grond

De potgrond moet een luchtig mengsel zijn van spagnum, boomschors, en eventueel perlite of turf. Zorg dat wortels niet constant in een laag met water staan.

Mix 1 van Peter D'Amato:

  • 3 delen Sphagnum
  • 1 deel lavasteen
  • 1 deel perlite

Mix 2 van Peter D'Amato:

  • 4 delen turf
  • 1 deel lavasteen
  • 1 deel puimsteen
  • 1 deel perlite
  • 1 deel boomschors

Een ander recept dat goed werkt.

  • 1 deel Sphagnum
  • 1 deel perlite

Vermeerdering

Plotselinge dood

Een bekend fenomeen bij Heliamphora's is dat ze binnen 3 dagen dood kunnen gaan. Dit gebeurt van binnenuit door een schimmelinfectie. De infectie begint van binnenuit en bekers beginnen daarna te verschrompelen. De infectie krijgt de kans als temperaturen hoog worden (ca 28°C) en de luchtvlochtigheid ook hoog is.

Andreas Fleischmann heeft hier onderzoek naar gedaan. Zijn commentaar is te vinden op http://www.terraforums.com/forums/showthread.php?126426-Heli-Sudden-Death

Een echte remedie, als de plant stervende is, is er niet voor. Soms wil het nog helpen om de plant uit te graven en te ontdoen van alle rottende delen en dit te behandelen met fungicide, en daarna weer op te potten.

Te voorkomen is het alleen maar door de planten binnen te kweken en ze geen regenwater te geven, of zorgen dat je plant nooit lang hoge temperaturen te verduren krijgt.

Soorten

De Genus Heliamphora bevat de volgende Species: