Nepenthes

Uit Werkgroep Carnivora
Versie door Pim (overleg | bijdragen) op 17 okt 2013 om 16:59 (→‎Links)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Nepenthes
De slag van de rank om de tak is hier duidelijk te zien.

Tropische Bekerplant

Het geslacht bestaat uit meer dan 100 soorten. Nepenthes is vaak een typische klimplant die in regenwouden voorkomt. Ze kunnen een hoogte bereiken van wel 15 meter. De bekers vormen zich aan ranken aan het uiteinde van de bladeren. Meestal gebruikt de plant deze ranken om te kunnen klimmen, dmv een enkele slag om een tak. De Nepenthes soorten kunnen in 2 groepen worden ingedeeld; de laagland en de hoogland soorten.

Laagland
soorten zijn meestal het gemakkelijkst in cultuur. Deze soorten hebben een constante (hoge) temperatuur en constante hoge luchtvochtigheid nodig.
Hoogland
soorten zijn moeilijker, omdat ze een dag- en nachtritme nodig hebben. Tevens mag de maximale temperatuur niet te hoog zijn. Hoogland soorten komen voor op hoogten van 900 tot 3000 meter.

Herkomst

Van Madagaskar oostwaarts over Azië en noord Australië, met als zwaartepunt Borneo. Borneo wordt gezien als de oorsprong van alle Nepenthes soorten.

In ruil voor nectar valt af en toe een mier ten prooi.

De Val

De vangbekers groeien aan de uiteinde van de bladeren. De bekers van de verschillende soorten zijn zeer divers. Zelfs de bekers aan 1 plant kunnen al sterk verschillen, onder- en bovenbekers verschillen dan van uiterlijk. De vang bekers van sommige soorten kunnen wel tot 50cm groot worden! Vrijwel alle soorten hebben een deksel boven de bekers, om vollopen en overstromen van de val tegen te gaan. De vallen hebben vaak tanden aan de rand van de beker, met daartussen nectarklieren. Zo verleiden ze insecten om over de rand te leunen. Als een insect in de val valt, hebben ze weinig kans om weer via de gladde wanden omhoog te klimmen. Onderin de val zit vloeistof, en in de wanden zitten verteringsklieren. De klieren scheiden verteringssappen af en nemen opgeloste voedingsstoffen van de prooi op.

verzorgingstips

Water

Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Zorg dat de potgrond altijd vochtig is, en dat wortels zo min mogelijk in een laagje water komen te staan. Altijd de plant van bovenaf op de potgrond water geven, zodat het water door de open grond heen sijpelt.

Zorg voor een hoge luchtvochtigheid minstens 60% maar het liefst altijd hoger. Er zijn tegenwoordig wel veel hybriden in de handel die beter tegen lage luchtvochtigheid kunnen. Als de luchtvochtigheid te laag is zal de plant geen bekergroei meer vertonen.

Licht

Zorg dat de plant zoveel mogelijk licht krijgt. Direct zonlicht moet echter vermeden worden. Halfschaduw in kassen. De plant kan ook onder een speciale lamp worden geplaatst.

Temperatuur

Laagland
18°C - 30°C. Warme nachten en hete dagtemperaturen.
Hoogland
10°C - 25°C. Zorg voor een dag- en een nachtritme. Koele nachten (11°C - 18°C) en een frisse dagtemperatuur (16°C - 23°C)

Grond

De potgrond moet een luchtig mengsel zijn, bijvoorbeeld; turf, boomschors, spagnum, en eventueel perlite. De helft boomschors en de andere helft spagnum kan bijvoorbeeld ook. Een orchideëenmengsel is ook goed, maar let dan wel op dat er geen meststoffen al zijn toegevoegd. Als het grondmengsel minder vochtdoorlatend is, zorg dan dat de plant niet constant in een laagje met water staat.

Verpotten kan van januari t/m mei. Gebruik bij voorkeur een smalle maar diepe pot van minimaal 15cm hoog. Gebruik altijd een pot met gat aan de onderkant.

Snoeien

Volwassen planten moeten regelmatig ingekort worden. Dit is om te zorgen dat de plant niet te groot wordt, en meer bekers aanmaakt. Snoei niet te kort terug. Zorg dat er altijd groene bladeren aan een tak blijven zitten. Afgesnoeide taken kunnen weer als stekjes dienst doen.

Vermeerdering

Stekken
Dit is de snelste manier om snel een volwassen plant te kweken. Het beste is om na het snoeien van de plant, de afgesnoeide stekken in de potgrond te steken. Zorg dat de stekjes minstens 3 en voor de groeipunt minstens 4 bladeren bevatten. Knip de bladeren voor de helft af zodat de stekken niet te veel water kunnen verdampen, en de wortels de kans hebben om aan te groeien. Doe een plastic zak over de plant, om de luchtvochtigheid hoog te houden. Na verloop van tijd zullen worteltjes zich ontwikkelen, en zal de plant gaan groeien. Het kan weken tot zelfs maanden duren voordat de stekjes groei beginnen te vertonen.

Soorten

De Genus Nepenthes bevat de volgende Species:

Nepenthes albomarginata00.jpg
Nepenthes ampullaria02.jpg
N aristolochioides01.jpg
Nepenthes burbidgeae01.jpg
Nepenthes gracilis01.jpg
Nepenthes lowii01.jpg
Nepenthes rafflesiana03.jpg
Nepenthes rajah01.jpg
Nepenthes veitchii01.jpg
Nepenthes villosa02.jpg
Nepenthes vogelii03.jpg

Links

Interessante sites waar informatie te vinden is over de Nepenthes