Nepenthes gracilis

Uit Werkgroep Carnivora
Versie door Pim (overleg | bijdragen) op 18 jun 2012 om 17:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Nepenthes gracilis
Nepenthes gracilis hangt in bomen en struiken.(Borneo, Nationaal park Bako)

Nepenthes gracilis komt voor op natte open terreinen, die uit allerlei soorten grond kan bestaan. Dit is een makkelijke beginnersplant die het goed doet in een kas op kamertemperatuur.

Herkomst

Deze Laagland Nepenthes komt voor op Borneo, Sumatra, Thailand, Maleisisch Schiereiland, Singapore, en Sulawesi.

De Val

De beker kan van groen tot rood gekleurd zijn, vaak met vlekken, ook aan de binnenkant. De rand van de beker is heel dun maar is nog net wel geribbeld. De bekers zijn rank, en de bovenbekers missen de twee vleugelachtige behaarde ribben.

Rode Nepenthes gracilis
Nepenthes gracilis in bloei.
Bloeiwijze van een mannetje in close up.

Nepenthes maakt gebruik van de regen

Vleesetende plannen gebruiken verschillende technieken om hun prooi te vangen. Wetenschappers hebben bij de Nepenthes gracilis een nieuwe methode ontdekt die ze hebben beschreven in tijdschrift Plos One. Onderzoeker Ulrike Bauer van Cambridge University zag dat gevangen mieren zich konden optrekken aan het deksel van de bekerplant. Maar een simpele druppel regenwater was voldoende om het deksel dicht te klappen en het insect diep in de beker te schieten, waar het insect wordt verteerd door de plant. De bekerplant die Bauer onderzocht komt voor in Zuidoost-Azië. De plant heeft een wasachtig laagje aan de onderkant van het deksel van de beker. Bauer is er in geslaagd de techniek van de plant op film vast te leggen.

Link naar: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0038951