Categorie├źn
Carnivora Excursies Reisverslag

Tripje naar Voorjaarsbeurs Drosera en plantentuin Meise

Zaterdag 15 juni begon om 13:00 uur de voorjaarsbeurs van de Belgische vereniging Drosera in de Botanische tuin van Gent. Vanuit Nederland zijn we met verschillende auto’s naar Gent gereden om de beurs te bezoeken. De beurs heeft een leuk aanbod vleesetende planten van verschillende professionele verkopers en hobbyisten.

Er was ook een mooi showdisplay met pronkjuwelen waaronder dit mooie hoopje mos. De voorzitter van Drosera was zo vriendelijk ons een tour te geven langs de vleesetende planten collectie die zij beheren in Gent. Rond 15:00 zijn wij vertrokken naar de Plantentuin van Meise voor een rondleiding achter de schermen.

Plantentuin Meise is een enorm landgoed van 90 hectare. Het is dus zo goed als onmogelijk de gehele tuin in een dag te bezoeken. De tuin omvat onder andere een aanzienlijke collectie Rhododendrons, Bamboes en een nieuw aangelegd eiland met moerasplanten. De werkgroep heeft enige jaren geleden voor dit moeras een mooie partij planten geleverd die het goed moeten doen in dit moeras. Vandaag konden we zien hoe het de planten afging.

Het eiland is gesitueerd in de kasteelvijver en bereikbaar door een groot betonnen pad dat er doorheen kronkelt. Het is een mooi architectonisch schouwspel van enorme proporties. De planten stonden er groot bij maar het moeras heeft nog enkele jaren nodig om tot volle wasdom te komen. Om te helpen hebben we nog twee kratten met planten meegebracht.

Na de wandeling buiten waarbij we ons vergaapten aan allerlei soorten bloeiende orchideeën in het gras zijn we de kas ingedoken. Het kassencomplex is recent volledig vernieuwd en herbergt talloze collecties tropische, subtropische, savanne planten.

Een van de doelen in Planten tuin Meise naast het houden van de nationale collectie is wetenschappelijk onderzoek. Er wordt onderzoek gedaan naar koffieplanten en op de foto hierboven zie je bananenplanten in de volle grond voor een onderzoek naar soorten die beter bestand zijn tegen schimmels die de huidige (Cavendish) productie bananen bedreigen.

Meise heeft een interessante collectie vleesetende planten die onder andere bestaat uit Sarracenia’s, Nepenthes en Pinguicula. Een van de grote problemen van het behoud van collecties in botanische tuinen is de overdracht van een beheerder bij diens vertrek. Helaas is dit ook het geval bij het overlijden van Christophe Maerten en bleek het lastig de moeilijke planten in de collectie vleesetende planten te laten overleven. Gelukkig is er nog een mooie collectie over.

Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat we de tuin en het vernieuwde kassencomplex super indrukwekkend vonden. Het enthousiasme van Stijn die de rondleiding verzorgde droeg daar zeker aan bij en we zijn hem en plantentuin Meise hier ook zeker dankbaar voor. Voor elke plantenliefhebber zeker een aanrader om te bezoeken.

Na het bezoek aan Meise hebben we met een klein deel overnacht in Meise en genoten van de lokale keuken. De dag erna hebben we ‘s ochtends de kwekerij van Killian Dupont bezocht om nog enkele planten te kunnen scoren en over planten te kunnen babbelen.

Zo dit was ons avontuur. Wil je ook een keer mee? Hou dan de website en Facebook in de gaten. We hebben nog wat leuke activiteiten in petto dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.