Waterkwaliteit voor vleesetende planten

Uit Werkgroep Carnivora

(on)geschikt Water

Veel (niet vleesetende) planten leven van de mineralen in de grond en krijgen deze binnen via het water dat ze via de wortels opnemen. Veel planten hebben het dan ook slecht als er geen mineralen in het water zitten. Vleesetende planten hebben zich aangepast en kunnen juist overleven in een voedsel-, mineraal- en kalk-arme grond. Dit gebrek aan voedsel in de grond compenseren ze door het voedsel uit de lucht en/of elders uit de omgeving te halen (insecten). Voordeel voor de vleesetende plant is het natuurlijke gebrek aan concurrentie, immers er valt weinig uit de grond te halen voor de andere planten in de omgeving. De planten hebben relatief veel vocht nodig om de verteringssappen op peil te houden, de wortels nemen dus veel vocht op, maar zonder voedsel of mineralen op te nemen. Op voedselrijke grond zijn de wortels van vleesetende planten dus niet berekend, ze zullen snel rotten. Daarom moeten we ervoor zorgen dat ze toegang hebben tot veel water, maar dan wel voedsel-, kalk- en mineraal-arm water.

Natuurlijk zijn er wat uitzonderingen. Voor wat het vele vocht betreft geldt dat niet voor de Drosophyllum, deze weet te besparen op de verteringssappen. Een uitzondering op de kalk is de Pinguicula gypsicola, die juist kalkrijke grond nodig heeft. Maar bij twijfel kan je altijd aanhouden dat vleesetende planten mineraalarm water nodig hebben.

In de volgende paragrafen behandelen we de verschillende soorten water die geschikt of juist ongeschikt zijn voor vleesetende planten. De volgorde van de paragrafen is van geschikt naar ongeschikt gerangschikt.

Osmosewater

∨ Geschikt

Kijk voor uitleg op: http://www.osmoseapparaat.nl/reverse_osmose_filter.php

Osmosewater is vaak ook te verkrijgen in de betere aquarium-winkel.

Gedemineraliseerd water

∨ Geschikt

Gedestilleerd water

∨ Geschikt

Regenwater

∨ Geschikt

Condensdrogerwater

∼ Twijfelachtig

Dit water is omstreden. In principe zou dit prima water moeten zijn, maar de vraag is altijd of er verontreinigingen in zitten, bijvoorbeeld zeepresten. Vaak wordt geadviseerd om te ruiken aan je water, als het naar zeep ruikt dan is er een grote kans dat het verontreinigd is.

In geval dat je moet kiezen of dat je planten doodgaan als ze geen water krijgen, dan kan je dit wel gebruiken. Neem anders regen-, gedemineraliseerd-, of gedestilleerd water.

Vijverwater

∼ Erg twijfelachtig

Het hangt sterk van de vijver af. Als er vissen inzitten dan zeker niet, ongeacht of er wel of geen filter inzit. Verder moet je er zeker van zijn dat er geen meststoffen in kunnen spoelen. De grond die gebruikt is in de vijver mag ook geen voedingsstoffen bevatten. Kortom, er zijn maar weinig vijvers die geschikt zijn, en je moet dus zeker van je zaak zijn dat het water geschikt is. Bij twijfel niet doen.

Grondwater

∼ Erg twijfelachtig

Grondwater is zeker niet per definitie zacht, het hangt sterk van de soort grond af waarin het voorkomt en waar het grondwater vandaan komt. Eerst meten dus.

Slootwater

∼ Erg twijfelachtig

Je weet nooit wat er ingegooid is, je weet niet hoe hard het is. Wil je het gaan gebruiken dan zal je echt moeten gaan meten wat de kwaliteit is ...

Leidingwater

× Ongeschikt

Gekookt leidingwater

× Ongeschikt

Er heerst nog wel eens een misverstand dat het leidingwater eerst gekookt moet worden, en dat het dan aan de planten gegeven kan worden. Dit is niet een goed idee! Het idee is dat de mineralen die schadelijk zijn voor vleesetende planten dan neerslaan op de bodem en zo uit het water verdwijnen. Met het koken van het water slaat inderdaad kalk voor een deel neer, maar de mineralen (die schadelijk voor de plant zijn) blijven gewoon in het water. Sterker nog met het koken van water verdamp je water en zorg je dat je de opgeloste mineralen in het water verhoogt.

Zeewater

× Zeer ongeschikt