Drosera

Uit Werkgroep Carnivora
Drosera blad

Zonnedauw

Wereldwijd bestaan er zo'n 190 soorten zonnedauw. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat de bladeren bezaaid zijn met vele dauwdruppeltjes, die prachtig glinsteren in de zon. Het geslacht kan worden onderverdeeld in verschillende groeivormen:

Gematigde zonnedauw

Deze soorten vormen tijdens winterrust periode (= Hemicryptophyte) een hecht cluster van onontvouwde bladeren, dit heet een hibernaculum. Alle Noord-Amerikaanse en Europese soorten behoren tot deze groep. Drosera arcturi uit Australië (inclusief Tasmanië) en Nieuw-Zeeland is een andere gematigde soorten die afsterft tot een hoorn-vormige hibernaculum.

Subtropisch zonnedauw

Deze soorten behouden hun vegetatieve groei het hele jaar door, doordat ze voorkomen in bijna uniform klimatologische omstandigheden.

Pygmee zonnedauw

Een groep van ruim 50 Australische soorten, ze onderscheiden zich door hun kleine formaat, de vorming van gemmae voor de ongeslachtelijke voortplanting, en de vorming van dichte haren in de kroon. Deze haren dienen om de planten te beschermen tegen de intense zomerzon van Australië. Pygmee zonnedauw vormt de subgenus Bryastrum. Wil je meer weten over de verzorging van deze leuke subgroep, klik dan hier.

Knolzonnedauw

Bijna 50 Australische soorten die een ondergrondse knol vormen om de extreem droge zomers te overleven, om opnieuw de kop op te steken in het najaar. De knolzonnedauw kan verder worden onderverdeeld in twee groepen, de rozetvormende en klimmende vorm. Knolzonnedauw vormt de subgenus Ergaleium.

Petiolaris Complex

Een groep van tropische Australische soorten die leven in een warm klimaat, maar in onregelmatig natte omstandigheden. Verscheidene van de 14 soorten die deze groep telt, hebben speciale strategieën ontwikkeld om om te gaan met de afwisselend drogere omstandigheden. Veel soorten hebben bladstelen die dicht bedekt zijn met haartjes, om een vochtig milieu te scheppen en dienen als een condensatie oppervlak voor ochtenddauw. Het petiolaris complex vormt de subgenus Lasiocephala.

Queensland zonnedauw

Deze groep is geen strikt gedefinieerde groeivorm. Het is een kleine groep van drie soorten (D. adelae, D. Schizandra en D. prolifera), alle afkomstig uit de zeer vochtige habitats op de schemerige bodem van het Australische regenwoud.

Droserablad heeft zich om de prooi heen gevouwen

De val

Insecten worden aangetrokken door de veelal rode kleur en de glimmende dauwdruppels van de bladeren. Als het insect de kleverige druppels aanraakt, zal het hierin vastkleven, en door de worsteling steeds verder verstrikt raken. Zodra het insect vast zit treedt een tweede set klieren in werking, die het inwendige van het insect verteren en opnemen. Sommige zonnedauw soorten kunnen hun bladeren om de prooi heen vouwen, waardoor een optimale vertering kan plaatsvinden.

Verzorgingstips

Voor uitgebreide verzorgingstips voor de D. binata zie verzorgingstips D. binata.

Meer informatie om aan de slag te gaan met Pygmee Drosera vind je hier!

Water

Planten hebben een hekel aan voedselrijk water, daarom is het van belang regenwater, gedestilleerd water, of osmosewater te geven.

Licht

Planten kunnen niet licht genoeg staan, doch direct zonlicht op de vensterbank is af te raden..

Temperatuur

Drosera´s komen bijna over de gehele wereld voor, met uitzondering van extreme gebieden zoals de poolgebieden en woestijnen. De temperatuur waaronder deze planten verzorgd moeten worden verschilt dan ook per soort en kan uiteenlopen van vorstbestendig tot tropisch.

Winterhard of niet?

In Nederland hebben we hier 3 inheemse soorten; D. rotundifolia, D. intermedia en D. anglica, plus 1 natuurlijke hybride; D. x obovata. De laatste 2 zijn erg zeldzaam, en zijn nog maar op 1 á 2 plekken te vinden in Nederland.

Deze planten MOETEN jaarrond buiten of in een koude kas staan omdat ze vrieskou nodig hebben om in rust te gaan. Dat zijn de planten gewend. Zou je deze planten in een huiskamer zetten tijdens de wintermaanden dan dwing je de planten om door te groeien en zal er geen rustperiode plaatsvinden. Waarschijnlijk zullen de planten dat nog geen 2 jaar volhouden en sterven.

Buiten deze inheemse soorten zijn nog meer winterharde Drosera's zoals D. filliformis ssp filliformis, D. linearis, D. x hybrida, D. brevifolia, D. binata T-vorm en D. arcturi.

Er zullen wel een paar andere soorten zijn die liefhebbers een keer buiten hebben laten staan, tijdens de wintermaanden, en de vrieskou overleefd hebben, maar dat kan meer als geluk beschouwd worden.

Drosera´s die uit bv Zuid Afrika, Azie en Zuid Amerika komen zijn NIET winterhard. enkele voorbeelden van Drosera's die veel voorkomen en veel worden aangeboden; D. capensis, D. aliciae, D. spatulata, D. binata (behalve de T-vorm), D. slackii, Alle knol Drosera´s, alle dwerg Drosera´s (zoals D. scorpioides) en alle petiolaris Drosera´s. Deze planten moet je beschouwen als NIET winterhard en kan je het beste jaarrond binnen houden op een vensterbank of tijdens de wintermaanden in een koele kas bv samen overwinteren met kuipplanten.

Soorten

De Genus Drosera bevat de volgende Species (de lijst is zeker nog niet compleet):

Gematigde zonnedauw
D. anglica * Komt ook in Nederland voor.
D. intermedia * Komt ook in Nederland voor
D. rotundifolia   Drosera rotundifolia02.jpg   * Komt ook in Nederland voor
Subtropisch zonnedauw
Pygmee zonnedauw
Knolzonnedauw
Petiolaris Complex
Queensland zonnedauw

Links

Interessante sites waar informatie te vinden is over Drosera's: