Drosera

Uit Carnivora Verzorging
Versie door Pim (overleg | bijdragen) op 14 mei 2012 om 23:41
Ga naar: navigatie, zoeken
Drosera blad

Zonnedauw

Wereldwijd bestaan er zo'n 190 soorten zonnedauw. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat de bladeren bezaaid zijn met vele dauwdruppeltjes, die prachtig glinsteren in de zon.

Het geslacht kan worden onderverdeeld in verschillende groeivormen:

Gematigde zonnedauw
Deze soorten vormen tijdens winterrust periode (= Hemicryptophyte) een hecht cluster van onontvouwde bladeren, dit heet een hibernaculum. Alle Noord-Amerikaanse en Europese soorten behoren tot deze groep. Drosera arcturi uit Australië (inclusief Tasmanië) en Nieuw-Zeeland is een andere gematigde soorten die afsterft tot een hoorn-vormige hibernaculum.
Subtropisch zonnedauw
Deze soorten behouden hun vegetatieve groei het hele jaar door, doordat ze voorkomen in bijna uniform klimatologische omstandigheden.
Pygmee zonnedauw
Een groep van ongeveer 40 Australische soorten, ze onderscheiden zich door hun kleine formaat, de vorming van gemmae voor de ongeslachtelijke voortplanting, en de vorming van dichte haren in de kroon. Deze haren dienen om de planten te beschermen tegen de intense zomerzon van Australië. Pygmee zonnedauw vormt de subgenus Bryastrum.
Knolzonnedauw
Bijna 50 Australische soorten die een ondergrondse knol vormen om de extreem droge zomers te overleven, om opnieuw de kop op te steken in het najaar. De knolzonnedauw kan verder worden onderverdeeld in twee groepen, de rozetvormende en klimmende vorm. Knolzonnedauw vormt de subgenus Ergaleium.
Petiolaris Complex
Een groep van tropische Australische soorten die leven in een warm klimaat, maar in onregelmatig natte omstandigheden. Verscheidene van de 14 soorten die deze groep telt, hebben speciale strategieën ontwikkeld om om te gaan met de afwisselend drogere omstandigheden. Veel soorten hebben bladstelen die dicht bedekt zijn met haartjes, om een vochtig milieu te scheppen en dienen als een condensatie oppervlak voor ochtenddauw. Het petiolaris complex vormt de subgenus Lasiocephala.
Queensland zonnedauw
Deze groep is geen strikt gedefinieerde groeivorm. Het is een kleine groep van drie soorten (D. adelae, D. Schizandra en D. prolifera), alle afkomstig uit de zeer vochtige habitats op de schemerige bodem van het Australische regenwoud.

Herkomst

Europa, Amerika, Afrika, Azië, Australië

Droserablad heeft zich om de prooi heen gevouwen

De val

Insecten worden aangetrokken door de veelal rode kleur en de glimmende dauwdruppels van de bladeren. Als het insect de kleverige druppels aanraakt, zal het hierin vastkleven, en door de worsteling steeds verder verstrikt raken. Zodra het insect vast zit treedt een tweede set klieren in werking, die het inwendige van het insect verteren en opnemen. Sommige zonnedauw soorten kunnen hun bladeren om de prooi heen vouwen, waardoor een optimale vertering kan plaatsvinden.

Verzorgingstips

Voor uitgebreide verzorgingstips voor de D. binata zie verzorgingstips D. binata

Water

Planten hebben een hekel aan voedselrijk water, daarom is het van belang regenwater, gedestilleerd water, of osmosewater te geven.

licht

Planten kunnen niet licht genoeg staan, doch direct zonlicht op de vensterbank is af te raden..

Temperatuur

Hangt van de Drosera-soort af, kan uiteenlopen van vorstbestendig tot tropisch.

Soorten

De Genus Drosera bevat de volgende Species: